Evo šta slatka gazirana pića rade tijelu u samo vremena
Jeste li se ikada zapitali što vašem tijelu radi ispijanje Coca-Cole i drugih gaziranih pića koja su puna šećera?
Šta se događa u tijelu od trenutka kada se gazirano piće popije pa narednih sat vremena, prenosi portal Truth Theory
- Prvih 10 minuta: U tijelu se našlo 10 čajnih žlica šećera što je doza više nego dovoljna za cijeli dan.
- 20 minuta: Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se silno trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.
- 40 minuta: Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok. Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprječavaju pospanost.
- 45 minuta: Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.
- 60 minuta: Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija. Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela. Dolazi do pada šećera pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.
"Coca-Cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana pića puna su kiselina koje oštećuju zubnu caklinu i vode karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza", objašnjava dr. Sameer Pate.
Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata. Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.
"Redovita konzumacija većih količina napitaka kao što je Coca-Cola pogoduje povećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za Coca-Colu mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto je treba izbjegavati", kaže nutricionistica Ella Allred.
Objasnila je kako velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća.
"Kofein u Coca-Coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, in opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga", dodaje nutricionistica.
Ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih žličica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece, savjetuju stručnjaci.