Stalno preskačete obroke: Evo šta se tada dešava u tijelu i koliko je opasno po zdravlje!

Zdrav život
Stalno preskačete obroke: Evo šta se tada dešava u tijelu i koliko je opasno po zdravlje!
.

U nastavku pročitajte na koji način preskakanje obroka utiče na naš organizam

Neke osobe zbog brzog ritma života i lošeg rasporeda zaborave kad su poslednji put jeli, drugi preskaču obroke zbog tkzv. 'povremenog posta', a neki sebe kažnjavaju zarad linije. U svakom slučaju - tijelo trpi posledice.

Zbog preskakanja obroka i ne konzumiranja dovoljno hrane tokom dana može nam se zavrtjeti u glavi. Možemo osjećati vrtoglavicu, manjak energije, ili čak da padnemo u nesvijest.

"To je zbog pada glukoze u krvi," kaže stručnjak za ishranu i autorka knjige 'Eating in Color,' Franses Largeman-Roth.

"Kad ne nahranimo mozak, tijelo može da dobiije signale da prestane sa svojim uobičajenim funkcijama zbog čega, ako ćete isprobati povremeni post, morate biti sigurni da to radite ispravno - po zadatom rasporedu - a kad jedete, da nadoknađujete hranu s kojom ćete izdržati do kraja posta.

Nutricionista i autorka knjige "Dijeta detoks" Brouk Alpert kaže da preskakanje obroka na pravi način, koje se naziva i povremeni post, može da ima brojne zdravstvene koristi, kao što je npr. gubitak kilograma i naglašava:

"Preskakanje obroka da biste se lišili neke neprijatnosti ili pak kaznili - ili samo zato što ste previše zauzeti - razlikuje se od posta i negativno utiče na tijelo.

Prejedate se kod sljedećeg obroka

"Kad preskačemo obroke, kasnije ćemo tokom dana biti skloni prejedanju", objašnjava nutricionista Bonie Taub-Diks, osnivačica portala BetterThanDieting.com i autorka knjige 'Read it Before You'.

"Ako podijelite obroke na više manjih dnevno, telo će moći efikasnije da iskoristi hranjive materije. Gledajte na tijelo kao na prerađivača hrane: ako postepeno dodajete hranu, dobro će raditi svoj posao, ali ako ugurate tone hrane odjednom nakon što preskočite obrok - neće biti efikasno ", objasnila je.

"Kako biste pomogli tijelu da pravilno funkcioniše, jedite barem ​​tri uravnotežena obroka dnevno - i konzumirajte zdravi napitak kad ste gladni između obroka", savjetuje Taub-Diks.

 Ona ističe da je najvažnije jesti po svom unutrašnjem osjećaju, a ne po satu. A kad počnemo da osjećamo da se ni na šta ne možemo koncentrisati, vreme je da pojedemo nešto hranjivo.

Neraspoloženi ste

Kad uporno preskačete obroke, šećer u krvi opada što može da utiče na raspoloženje.

"Glukoza je gorivo za mozak, a kad je nedostaje, možemo biti jako loše raspoloženi", kaže Largeman-Roth. To je razlog zašto, ako preskačete obroke, ne treba kod sledećeg  pojesti bilo šta, već nešto zdravo - jer su oni koji imaju nizak šećer u krvi skloni masnoj ili slatkoj hrani, s obzirom na to da tijelo počinje da žudio za takvim namirnicama", kaže nutricionista.

Foto:Shutterstock

Ne možete da održite izgubljene kilograme

 Ukoliko mislite da je preskakanje obroka pametan način za održavanje gubitka kilograma, dobro razmislite. Prirodno ćete konzumirati manje kalorija, ali verovatno i jpogrešne stvari, te grickati nezdravu hranu, što može dovesti do opasnog jo-jo efekta dijete.

 S obzirom na to da je vreme obroka postalo nepredvidivo, tijelo će zadržati sve što može i neće efikasno sagorjevati kalorije . Isto tako, može proizvesti i manje leptina - hormona koji smanjuje apetit - pa će nam biti teže prepoznati kad smo siti", dodaje.

 Saveti za bolju organizaciju:

 Naravno, obrok možete da preskočite s vremena na vreme, ali ako to ne činite dosljedno, može negativno da utiče na zdravlje i dovede do nedostataka važnih materija u tijelu.

Takođe, nećete moći ništa dobro da radite jer ćete biti usredsređeni na hranu.

Planirajte obroke, ali ne morate pripremiti hranu za cijelu nedelju odjednom. Pripremite hranjivi doručak noć prije, tako da imate za sljedeće jutro.
Ako kuhate velik lonac supe za večeru, spakujte u posudu za ručak.
Imajte na umu da su mnoge zamjene za obrok napravljene s puno šećera i nemaju dovoljno belančevina ili vlakana, pa ih kombinujte sa zdravim zalogajem - ponesite bananu, prirodni kikiriki maslac ili štapić od celera s humusom.

Foto: Shutterstock

Važno:

Cilj je konzumirati između 325 do 400 kalorija, 15 do 25 grama proteina, pet grama vlakana i 10 do 13 grama zdravih nezasićenih masti pri svakom obroku", piše Prevention.com

Novi.ba/Stil.Kurir.rs

Novo