ČITAV ŽIVOT STE MISLILI POGREŠNO: Evo šta znači oznaka "MADE IN CHINA"

Zanimljivosti
ČITAV ŽIVOT STE MISLILI POGREŠNO: Evo šta znači oznaka "MADE IN CHINA"
.

U nedavno objavljenom članku magazina Forbs jasno se ukazuje na to da je Kina kao proizvodn sila od imitatora prešla u kategoriju inovatora. 

Prisjetimo se izuma koji su nastali u drevnoj Kini. 

Iz Kine su nam stigli čajevi, papir, vatromet ali i prva računaljka bez koje danas ne bi postojao ni ovaj portal sa koga čitate tekst. U četiri najveća kineska izuma ubraja se i kompas kao i tehnika štampe preko pečata i drvenih otisaka koja se formirala znatno prije čuvenog Gutembergovog izuma.

Dakle kompas inovacije zapravo kao da je uvijek bio okrenut ka istoku, a od skora ga najviše možemo osjetiti u razvoju tehnologije.

Potoji ona čuvena priča Nila Gejmena o tome šta mu je visoki zvaničnik Kine rekao kada ga je pisac pitao zašto je naučna fantastika u njihovoj kulturi toliko dugo bila osporavana, i kako je došlo do promjene u percepciji. Rekli su mu da su brzo uvidjeli da su Kinezi postali specijalci za pravljenje stvari po tuđim nacrtima ali da zaostaju u inovaciji, te da su vrlo brzo shvatili koliko fintastika, pogotovu naučna, u ljudima budi sposobnost da zamisle druge svetove, a zatim učestvuju u njihovom građenju.

I zaista, Kina je danas jedan od lidera u tehnološkom razvoju i novim komunikacionim tehnologijama. Čak 95.1 odsto njihove cijele populacije koristi internet preko svojih mobilnih telefona.

Zabilježen je rast srednje klase koja zatim uslovljava i porast inovativnih proizvoda i servisa koji će zadovoljiti njihove potrebe.

Zato ne treba da čudi što se ljudi širom Evrope sve više odlučuju za telefone kao što je Honor 9. Oni po kvalitetu danas premašuju zapadnjačku konkurenciju a često su znatno pristupačniji što se tiče cijene.

Novo