AKTIVIRAN CRVENI METEOALARM: Pred nama je vrhunac toplinskog vala, sutra će biti najtopliji dan u ovoj godini

Region
AKTIVIRAN CRVENI METEOALARM: Pred nama je vrhunac toplinskog vala, sutra će biti najtopliji dan u ovoj godini
.

Već danima se najavljuje toplinski val koji će zahvatiti region. Iza nas je njegov drugi, ali ne i najtopliji dan. Naime, prema prognozama meteorologa i meteoservisa, vrhunac toplinskog vala bit će sutra.

Ovog ponedjeljka će se temperature penjati i do 40°C, a upravo zato je za područje Hrvatske izdano najviše, crveno upozorenje europskog sustava upozorenja od vremenskih nepogoda, Meteoalarma.Osim za Hrvatsku, crveni Meteoalarm je na snazi i za područje BiH oko Mostara gdje će temperature također dosegnuti 40°C.

Vrhunac toplinskog vala stiže sutra

Najviša zabilježena temperatura prema podacima DHMZ-a danas je izmjerena u Kninu u 15 sati i iznosila je 38,8°C. U isto vrijeme u Pločama je bilo 37,6°C, a u Grudama 36,5°C.Ipak sutra će biti još toplije pa će temperatura mjestimice dosezati i 40°C.

DHMZ javlja kako će sutra biti sunčano i u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti će puhati slab, na istoku i umjeren jugoistočni vjetar, a na Jadranu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 22, u gorju niža, a na Jadranu od 23 do 27°C. Najviša dnevna kretat će se između 34 i 39°C. 

Prema podacima DHMZ-a, vrhunac toplinskog vala bit će sutra.

"Vrhunac toplinskog vala je sutra, temperature će biti više nego danas. Očekuje nas najtopliji dan u ovoj godini. Već danas četiri mjesta imala su najvišu godišnju temperaturu", rekla je Mazzocco Drvar za Index.

Temperature bi mogle doći jako blizu 40 stupnjeva. U centru Zagreba temperatura će ići i do 38 stupnjeva, kao i u Karlovcu i Slavonskom Brodu.Knin je danas mjerio 39, Ploče i splitski aerodrom 38, zadarski aerodrom 37, a Komiža i Šibenik 36 stupnjeva. Primjerice, u Mostaru u BiH izmjereno je 40 stupnjeva.

Kako je napomenula Mazzocco Drvar, ovo je posljednji toplinski val ove godine. Ljetnog vremena će i dalje biti, ali stiže zahlađenje.

Na snazi crveni meteoalarm

Za najveći dio zemlje za sutra je na snazi crveni meteoalarm, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasti meteoalarm.Na snazi su zbog toplinskog vala i iznimno visokih temperatura.Kada pogledamo meteoalarm za ostatak Europe, vidimo da će vrijeme sutra biti najopasnije u Hrvatskoj. Osim Hrvatske, i dio BiH na području oko Mostara je pod crvenim meteoalarmom i to zbog temperatura koje će se kretati do 40°C.

I meteoservis Severe Weather Europe javlja o nadolazećem toplinskom valu koji će pogoditi južni dio središnje Europe te područje Balkana.Pišu kako se radi o kratkotrajnom toplinskom valu tijekom kojeg će temperature porasti do 40°C. Prognoziraju kako će ponedjeljak donijeti najviše temperature, ali i kako će od utorka hladna fronta donijeti hladnu zračnu masu s alpskih predjela na sjever Balkana.

 

Izvor: index.hr
 

Novo