UPALJEN CRVENI METEOALARM: Toplinski val je SVE BLIŽE, stručnjaci upozorili 'NE IZLAZITE, AKO NE MORATE', EVO ŠTA NAS ČEKA

Region
UPALJEN CRVENI METEOALARM: Toplinski val je SVE BLIŽE, stručnjaci upozorili 'NE IZLAZITE, AKO NE MORATE', EVO ŠTA NAS ČEKA
.

Zbog opasnosti od vrućina Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske podigao je upozorenje zbog vrućine na najvišu razinu, za jug zemlje.

S obzirom na to da je na jugu Jadrana prošlu noć bio čak 25 stupnjeva, i još k tome temperature rastu iz sata u sat (trenutačno je ondje 35), meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda podigli su upozorenje na vrućinu, na najviši, crveni stupanj.

I ostatak zemlje je pod alarmom, no žutim i narančastim, piše 'Dnevno.hr'.

Toplinski val može ugroziti zdravlje ljudi. Naime, kada temperature prelaze kritične vrijednosti, povećana je opasnost od smrti, zbog čega je uveden sustav upozorenja na opasnost od vrućine.

Vrućina će sutra doseći svoj vrhunac, jer će nam nastaviti pritjecati vrlo topao zrak sa sjevera Afrike. Temperature bi se sutra mogle približiti brojci 40, i srušiti rekorde. I noći bi mogle biti izrazito vruće jer se nerijetko neće spuštati ispod 25 stepeni.

S obzirom da na to da će se zrak još zagrijati, a sutra tijekom dana će nam se približiti hladna fronta, s kojom će upasti i ponešto vlage, atmosfera bi mogla vrlo burno reagirati.

Sutra navečer, i u noći na petak u dijelovima unutrašnjosti, na širem riječkom području, u Gorskom kotaru, moguće je izraženije nevrijeme.

Kako su parametri nestabilnosti izraženi, lokalno izraženije pljuskove mogla bi pratiti jaka grmljavinska aktivnost i tuča.

Nakon toga očekujemo manje vruće prilike diljem zemlje, ali kako će zapuhati bura, porast će opasnost od šumskih požara, koja je već sada vrlo velika, na jugu Jadrana.

(Foto: Screenshot)

Novo