RECEPT ZA NAJMEKŠU POGAČU NA SVIJETU: Ostaje svježa i nekoliko dana!
Ovo je pravi recept za savršeno mekano i izdašno tijesto, koje ćete obožavati.
Potrebno je: 20 gr kvasca; oko 400 gr brašna; 200 ml mlakog mlijeka; 1 kašičica šećera; malo soli; 2 kašike ulja; 1 jaja + 1 žumance; 2 kašike ulja; ulje za premazivanje; malo pavlake; susam za posipanje.
Priprema: Rastopiti kvasac u malo mlake vode dodati šećer i ostaviti 5 minuta da se rastopi i zapjeni. U vanglicu razbite jaje pa ga malo umutite žicom, dodati mlijeko, kvasac, ulje brašno so, pa zamijesiti mekše glatko tijesto.
(Foto: Bakina kuhinja)
Ostaviti pokriveno 15 min pa ga razviti 1 cm debljine i modlom za krofne vaditi krofne. Premazati ih odozgo uljem.
Spojiti tri i uviti. Presjeći na pola makazama ili nožem U podmazan pleh ređati ružice, s tim da dio gdje ste presjekli ide na dno pleha.
Pokriti i pustiti da se pogača "odmioriti" pa premazati žumancetom sa kašikom pavlake. Posuti crnim susam. Peći na 200 stepeni C oko 30 min.
(Bakina kuhinja)