REVOLUCIJA U LIJEČENJU INFARKTA: ZAKRPA OD MATIČNIH ĆELIJA

Zdrav život
REVOLUCIJA U LIJEČENJU INFARKTA: ZAKRPA OD MATIČNIH ĆELIJA
.

Infarkt miokarda čak i za one koji ga prežive ostavlja velike posledice na srčani mišić. Stručnjaci su osmislili novu zakrpu sa matičnim ćelijama koja može da popravi štetu od srčanog udara, prenosi BBC.

Zašivena za srce, tri centimetra dugačka i dva centimetra široka zakrpa, uzgojena u laboratoriji od uzorka pacijentovih sopstvenih ćelija, pretvara se i stapa sa srčanim tkivom.

Osim toga, oslobađa hemikalije koje pomažu u popravljanju i regenerisanju postojećih srčanih ćelija.

Testovi na zečevima pokazali su da je bezbjedna, a sada bi trebalo da počnu i probe na ljudima, rekli su stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Manchesteru.

Srčani udari jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, a do njih dolazi zbog začepljenja krvnih sudova koji prolaze kroz srce, zbog čega ne može da dobije potreban kiseonik i hranljive materije.

Čak i kad pacijent preživi, period koji je srce provelo bez kiseonika ostavlja velike posledice i optećenja po mišić, što dalje utiče na snagu srca da pumpa i dovodi do mogućeg kasnijeg prestanka rada srca, koji ne može da se liječi.

Novo