Reis Kavazović čestitao Bajram i poručio vjernicima: Budite s drugima i uz druge

Bosna i Hercegovina
Reis Kavazović čestitao Bajram i poručio vjernicima: Budite s drugima i uz druge
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas tradicionalnu Bajramsku čestitku vjernicima povodom Ramazanskog bajrama, pozivajući ih da radost Bajrama podijele sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas tradicionalnu Bajramsku čestitku vjernicima povodom Ramazanskog bajrama, pozivajući ih da radost Bajrama podijele sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. 

- I ovaj ramazan smo proveli snažeći svoju vjeru i odlučnost da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, svojim porodicama i u džematima. Želja nam je da se on prenese i u dane koji su pred nama, da bude svjetlost koja će nas vodi kroz život - kazao je reis. 

Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog velikog broja vjernika u džamiji Ferhadija u Banjoj Luci i Aladža džamiji u Foči, koji su tu bili svake noći da "sačuvaju svjetlo vjere u jednog Boga."

- To nam ulijeva novu nadu i čini nas ponosnim na ovu generaciju muslimana koji nisu klonuli duhom - istakao je. 

Sve muslimane pozvao je da radost Bajrama podijele sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. 

- Tuga se smanjuje kada se dijeli,  radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge. Posebno se pobrinite da sa našim komšijama nemuslimanima podijelite našu radost, to je nesalomivi duh Bosne koja prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama. Znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti - poručio je reisu-l-ulema u bajramskoj čestitki.  

Napomenuo je da je drugog dana Bajrama dan šehida na koji se ne smiju zaboraviti oni koji više nisu s nama, oni koji su dali svoje živote za ove vrijednosti. 

Posebne čestitke uputio je muslimanima u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima širom svijeta. 

Novo