Karamel pita sa bananama
Mekane, kremaste kocke.
Sastojci
Za koru:
– 1 banana
– 4 jajeta
– 1 šolja brašna
– 1 dl ulja
– 10 g cimeta
– 1 prašak za pecivo
– 4 kašike šećera
Za fil:
– 300 g šećera
– 2 dl slatke pavlake
– 150 g margarina
– 200 g šlaga
– 2,5 dl mlijeka
– 4 banane
Za dekoraciju:
– 50 g čokolade
Priprema:
Kora:
Pjenasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te umutiti mikserom. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa poslagati po dnu kolutove banane. Preliti ih pripremljenom smjesom za koru i peći u zagrijanoj rerni na 190 °C dok ne porumeni.
Fil:
U šerpu sipati 300 g šećera i zagrijavati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuhanjem miješajući dok karamel ne dobije željenu gustinu. U topao fil dodati margarin. Promiješati i ostaviti krem da se ohladi. Umutiti šlag sa mlijekom pa dodati polovinu fila od karamela i promiješati.
Finalni postupak:
Pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga. Zatim poslagati kolutove banana i premazati preostalim karamelom. Pitu posuti rendanom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs