Kako da umanjite bolove kada nastupi PMS

Zdrav život
Kako da umanjite bolove kada nastupi PMS
Predmenstrualni sindrom je skup simptoma koji se ciklički javljaju ovisno o fazama menstrualnog ciklusa i traju od 7 do 10 dana...

Većina žena iskusila je PMS ili predmenstrualni sindrom. Predmenstrualni sindrom je skup simptoma koji se ciklički javljaju ovisno o fazama menstrualnog ciklusa i traju od 7 do 10 dana. Javljaju se u obliku psihičkih i fizičkih tegoba zbog kojih se ponekad čini da PMS traje beskrajno. Njegovi simptomi mogu varirati od ciklusa do ciklusa, tako da ponekad prođe bez da ga uopće osjetite, a nekada vam doslovno zagorča život. PMS uključuje psihičke i fizičke simptome koji su različiti po vrsti i intenzitetu.



Predmenstrualni sindrom najčešće se javlja: u dobi između 20 i 40 godina, ako jedete previše slatke i slane hrane, kod osoba koje žive pod stresom, ako bolujete ili ste bolovali od depresije, kod žena koje su više puta rađale, nakon problematične trudnoće,  kod žena čija je sestra ili majka imala PMS, ako se premalo bavite tjelesnim aktivnostima.

Uzroci i okidači PMS-a

Pravi uzrok PMS-a je neuravnoteženost hormona - porast estrogena i smanjenje progesterona. Disbalansu hormona mogu pridonijeti i sljedeći faktori: previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata u prehrani, kofein, stres, mliječni proizvodi, hormoni iz mlijeka i mesa te toksini nalik estrogenu iz našeg okoliša i plastične ambalaže.

Alkohol također može doprinijeti PMS-u jer djeluje na jetru i sprečava izlučivanje viška estrogena iz organizma. Neravnoteža u radu crijeva dodatno može pogoršati situaciju zato što izaziva apsorpciju estrogena iz crijeva natrag u krv. Za ravnotežu hormona tijelu je potrebno kretanje. Nedovoljno kretanja i sjedilački način života također mogu biti okidači PMS-a.

Prirodnim sredstvima protiv PMS-a

Da biste se dobro osjećale tijekom PMS-a i živjele normalno kao i drugim danima ne trebaju vam lijekovi. Bitno je obratiti pažnju na nekoliko bioloških funkcija, a to su: prehrana,  tjelovježba, smanjenje stresa, adekvatan unos nutrijenata.
U ublažavanju tegoba PMS-a mogu vam pomoći sljedeće ljekovite biljke i fitonutrijenti: Tinktura konopljike pomaže uravnotežiti hormone. Doziranje je 100 mg dnevno ako se radi o tinkturi omjera 10:1. Kod tinktura veće koncentracije uzima se manja doza. Divlji jam i šibika pomažu u reguliranju ciklusa i smanjivanju menstrualnih grčeva. Korijen maslačka pomaže u detoksikaciji jetre i izlučivanju viška tekućine. Izoflavoni iz soje ili crvene djeteline poboljšavaju izlučivanje viška estrogena. Mogu se uzimati u obliku tableta ili putem hrane. Laneno sjeme sadrži lignane koji balansiraju hormone i blokiraju neželjene efekte estrogena. Lan pomaže i u otklanjanju probavnih smetnji. Uzimanje probiotika pomaže u balansiranju probave, a time i hormona.

Od dodataka prehrani mogu vam pomoći:

magnezij (magnezijev citrat ili magnezijev glicinat) - 400 do 600 mg dnevno, kalcijev citrat - 600 mg dnevno, ulje noćurka - 500 mg dva puta dnevno, taurin - 500 mg dnevno za detoksikaciju jetre, kvalitetni multivitamini.

Novo