Tri recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati
Zobene pahuljice su idealna namirnica za vaš zdravi obrok. Hranjive su i zasitne, ali ne debljaju. Reguliraju probavu, snizuju kolesterol i jačaju vaš imunitet, a istovremeno ukusne su za konzumiranje. Zobene pahuljice su vrlo inspirativna namirnica od koje možete kreirati razne kombinacije i različita jela.
Isprobajte ova tri recepta - klasičnu zobenu kašu u kombinaciji s medom i cimetom koju se preporučuje uključiti u redoviti jelovnik, te palačinke i čoko zobene keksiće - zdravi i ukusni desert za vaše najmilije.
1. Zobena kaša s medom i cimetom
Sastojci: 1 šoljica zobenih pahuljica, 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka (ili mješavine vode i mlijeka), ¼ čajne žlice cejlonskog cimeta, prstohvat soli, med, 1 banana, oguljena i narezana, šaka grožđica ili sušenog voća.
Priprema: Zobene pahuljice i mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje. Na srednjoj vatri pustite da zakuha. Pustite neka lagano kuha 5-7 minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte sol i cimet te dobro promiješajte. Zobenu kašu servirajte u zdjelicama. Na vrh stavite bananu i sušeno voće. Dodajte otprilike ¼ šalice mlijeka i zatim prelijte medom po želji.
2. Palačinke od zobenih pahuljica
Sastojci: 375 g usitnjenih ili samljevenih zobenih pahuljica, 1 čajna žlica soli, 6 dl domaćeg mlijeka (možete ga zamijeniti mlijekom od soje ili badema), 2 jušne žlice mljevenog lana,
2 dl vode, 1 čajna žlica sode bikarbone,
Priprema: Pomiješajte sve sastojke osim sode bikarbone u jednoličnu smjesu i ostavite preko noći u hladnjaku. Prije pečenja umiješajte sodu bikarbonu. Pecite palačinke na vrućoj nauljenoj tavi. Servirajte s nadjevom po želji.
3. Zobeni keksi s čokoladom
Sastojci: 3 šalice zobenih pahuljica, 1 šalica kokosa, 1 šalica integralnog brašna, 1/2 šalice smeđeg šećera, 250 g maslaca, 1 jušna žlica kakao praha, malo soli, 1 jušna žlica pravog vanilin šećera, 1/3 čajne žlice cejlonskog cimeta, 250 grama čokolade s 50% kakaa.
Priprema: Umijesite zobene pahuljice, kokos, integralno brašno, šećer, sol, vanilin šećer, cimet s maslacem koji ste prethodno omekšali na sobnoj temperaturi. Dodajte kakao i nakon što ste dobro umijesili tijesto dodajte komadiće krupno nasjeckane čokolade. Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata. Oblikujte okrugle kekse debljine 1 cm i pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.