NAJVEĆA PREVARA U PEKARAMA: Ne kupujte ovaj proizvod, niste ni svjesni ŠTA STAVLJAJU U NJEGA!

Zdrav život
NAJVEĆA PREVARA U PEKARAMA: Ne kupujte ovaj proizvod, niste ni svjesni ŠTA STAVLJAJU U NJEGA!
.

Posljednje istraživanje otkrilo je kako hljeb spada u jednu od najvećih potrošačkih prevara, naročito crni hljeb.

Naime, umjesto pravog crnog brašna, TIP 1100, koga skoro i da nema na našem tržištu, pekari u običan hljeb ubacuju vještačke boje, koje ga čine polubijelim ili crnim. 

Na taj način obmanjuju potrošače, koji misle da se kupovinom ove namirnice hrane zdravo ili poštuju preporuku ljekara, piše "Alo.rs".

S druge strane, hljebove etiketiraju kao heljdin, ražani, kukuruzni iako je procenat ove žitarice u njima minimalan.

Da biste prepoznali pravi crni hljeb, dovoljno je da u vodu stavite komad sredine crnog hljeba. Ako hleb pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen.

Crni hljeb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego bijeli.

Crni hljeb ne može biti prozračan i elastičan.

Sredina crnog hljeba ima dublje pore i manja mu je zapremina.

Drugačije miriše od bijelog.

BONUS SAVJET: KAKO DA BIJELI HLJEB POSTANE ZDRAVA NAMIRNICA?

Brojna istraživanja pokazala su kako je hljeb neizostavan dio trpeze u čak 76% domaćinstava u Evropi.

Međutim, mnogi savjetuju da trebamo izbjegavati ovu namirnicu zbog visokog glikemijskog indeksa, odnosno zbog visokog broja koji pokazuje intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice. 

Međutim, jedan trik ga čini veoma zdravom hranom koja vam ne može nauditi.

Ukoliko ga zamrznete prije nego što ga krene jesti, smanjićete nivo glukoze napola, pa umjesto šećerom, hljeb će vaše mišiće hraniti ugljenim hidratima koji su i te kako potrebni potrebni.

Ovaj trik možete upotrijebiti na bilo kako pripremljenom hlebu, od domaćeg do kupovnog.

 

Novo