Prijedlog za neobičan iftar: Pizza s tandoori piletinom
Ako žudite za nečim ukusnim i neobičnim za iftar, ovo je odličan izbor. Ovo jelo je puno proteina, a potrebne su vam dvije stvari – pizza i piletina sa tandoori začinom. Najčešće se služi sa salatom i supom.
Iako izgleda jednostavno, postoji cijela strategija za pravilnu pripremu. Za početak, trebate skuhati piletinu sa tandoori začinom koji joj daje poseban okus, ali ne i previše ljut. Nakon što je piletina skuhana, izrežite je na komadiće.
Na piletinu možete dodati svježeg povrća poput luka ili peršuna, ili čak malo crvene paprike i maslinovog ulja. Isto možete uraditi i na gotovom jelu, i onda pizzu izrezati na komade i servirati tako.
Što se tiče drugog dijela jela, pizze, možete je kupiti ili sami napraviti.
Sastojci:
jedna gotova pizza sa sirom
piletina sa tandoori začinom
½ kafene kašikice soli
¼ kafene kašikice mljevenog bibera
¼ kafene kašikice crvene paprike
suncokretovo ulje, ili drugo ulje neutralnog okusa
2-4 kašike izrezanog luka
2-4 kašike izrezanog cilantra
Priprema:
1. Skuhajte piletinu sa tandoori začinom.
2. Pustite da se piletina malo ohladi prije nego je izrežete na komadiće. Sačuvajte tečnost koja je ostala u tavi.
3. Poredajte piletinu oko pizze. Izlijte tečnost koja je ostala nakon kuhanja piletine. Dodajte so, biber, crvenu papriku i maslinovo ulje. Nakon toga, dodajte i dvije kašike cilantra i luka.
4. Ispecite prema uputama za pizzu (obično 10-12 minuta na 220 stepeni).
5. Izvadite pizzu iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Na vrh dodajte ostatak cilantra i luka. Izrežite na kocke ukoliko servirate za više ljudi.