1 od 5 miliona: NASTAVLJENI MASOVNI PROTESTI PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA

Region
1 od 5 miliona: NASTAVLJENI MASOVNI PROTESTI PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA
Sinoćnji protest "1 od 5 miliona" protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu započeo je minutom šutnje u znak sjećanja na stradale 1999. tokom NATO-ova bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije.

S sinoćnjeg prosvjeda glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić poručio je vlastima da će se cijela Srbija 13. aprila okupiti u prijestolnici ako do tada ne budu ispunjeni zahtjevi prosvjeda.

Lečić je, govoreći pred tisućama okupljenih prosvjednika, podsjetio da su zahtjevi ostavke predsjednika Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsjednice Skupštine Maje Gojković te čelnih ljudi Radiotelevizije Srbije (RTS) koje prosvjednici optužuju da su javni TV servis stavili u službu vlasti i vladajuće stranke.

Jedan od ključnih zahtjeva je i stvaranje uvjeta za poštene izbore u roku od šest do devet mjeseci, uz ostavke u vrhu regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) koje, kako prosvjednici tvrde, tolerira izravno narušavanje medijskih prava i sloboda, poglavito na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Umirovljeni general ratnog zrakoplovstva i član DS-a Sreto Malinović podsjetio je da je vojska prije dva desetljeća tadašnji državni vrh na čelu sa Slobodanom Miloševićem upozorila na odnos snaga, način na koji NATO ratuje i kakve  posljedice mogu nastupiti, ali se unatoč tome ušlo u sukob sa zapadnim vojnim savezom.

NATO je poduzeo kampanju bombardiranja Miloševićeve Jugoslavije 1999. kako bi istjerao srbijanske snage s Kosova i prekinuo ubijanje i protjerivanje Albanaca tijekom srbijanske borbe protiv pobunjenika.

Malinović je ustvrdio kako je i danas "teško reći da li se sukob 1999. mogao izbjeći", ocijenivši kako povijest ipak "neće oprostiti" onima koji su tadašnju SRJ uvukli u sukob s NATO-om, okončan tragičnim posljedicama po Srbiju.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je u priopćenju da su na prosvjedu "1 od 5 milijuna" u Beogradu zloupotrijebljene žrtve bombardiranja Srbije 1999. te da je trebalo reći kako je zračna kampanja NATO-a bila "posljedica neodgovorne politike, prepune zločina i pogrešaka".

Jovanović je u priopćenju naglasio kako je trebalo "reći istinu" o nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću i predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

"Večeras je trebalo pozvati i (kosovskog predsjednika Hashima) Thacija, (premijera Ramusha) Haradinaja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovaraju. Zato što je to u interesu svih nas", ocijenio je Jovanović.

Novo