KO JE ZAPOŠLJEN U PREDSJEDNIŠTVU: Komšić i Dodik odbijaju javno objaviti imena zaposlenih savjetnika

Bosna i Hercegovina
KO JE ZAPOŠLJEN U PREDSJEDNIŠTVU: Komšić i Dodik odbijaju javno objaviti imena zaposlenih savjetnika
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine još uvijek nisu javno objavili imena i prezimena osoba koje će ih savjetovati u naredne četiri godine, a koje primaju plaće iz džepova građana.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine još uvijek nisu javno objavili imena i prezimena osoba koje će ih savjetovati u naredne četiri godine, a koje primaju plaće iz džepova građana. Ovako netransparentan rad narušava povjerenje u rad državnih institucija, ali i otvara prostor za brojne malverzacije. Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić preuzeli su 20. novembra 2018. godine dužnosti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ubrzo nakon toga Dodik, Džaferović i Komšić oformili su svoje kabinete, odnosno imenovali šefove kabineta i savjetnike. 

Iako je prošlo više od tri mjeseca od dana preuzimanja dužnosti, članovi Predsjedništva BiH još uvijek se nisu udostojili putem web stranice informisati građane BiH o tome ko su ljudi koji ih savjetuju, a koje plaćaju bosanskohercegovački poreski obveznici. 

Da stvar bude još netransparentnija, dva od tri kabineta članova Predsjedništva BiH u potpunosti ignorišu i medijske upite o postavljenim savjetnicima. Transparentne odgovore na upit dobiveni su iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića. Na mjestu Džaferovićevog šefa kabineta nalazi se Elvir Čamdžić, dok su kao savjetnici zaposleni Elvir Huremović, Amel Suljević, Damir Džanko, Adis Alagić i Čedomir Lukić. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije javno objavio imena i prezimena svojih savjetnika. Za sada je poznato da su u njegovom kabinetu zaposleni Danijel Dragičević (šef kabineta) te Pero Simić, Dragoljub Reljić, Nina Sajić i Ana Trišić-Babić u svojstvu savjetnika.  Dodik je nakon izbora otvoreno najavio da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika. S obzirom na to da administracija šuti i da se javnost mora oslanjati na nezvanične informacije iz Predsjedništva BiH, ostaje nejasno da li je Dodik zaposlio Kusturicu. 

Novo