LJEKOVITE LJUTE PAPRIČICE: U stanju su da otjeraju najteže bolesti iz vašeg tijela

Zdrav život
LJEKOVITE LJUTE PAPRIČICE: U stanju su da otjeraju najteže bolesti iz vašeg tijela
.

Habanero, halapenjo, kajenska paprika, tabasko i druge papričice u stanju su da otjeraju sve bolesti iz vašeg tijela.


Ljute papričice, bliski srodnici paprike, pripadaju rodu Capsicum iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Potiču iz Južne i Srednje Amerike te se koriste već vjekovima. Na tržištu se mogu pronaći različite vrste poput kod nas sveprisutnih feferona, raznih čili papričica te ponešto neobičnijih vrsta i kultivara pod nazivima anaheim, habanero, halapenjo, kajenska paprika, rocoto, tabasco, thai peppers.

Najljućom papričicom smatra se Karolina Riper s 2,2 miliona skovila. Ljute papričice razgranate su biljke koje u visinu narastu približno do 45 centimetara. Plodovi se razlikuju izgledom i bojom te mogu biti uski i izduženi, kratki i plosnati, gotovo okrugli.

Ipak, glavna odlika im je ljutina, koja varira od sasvim blage do veoma žestoke.

 

Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica

Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala.

Najvažnija supstanca koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije.

Neka od ljekovitih svojstava ljutih papričica:

jačaju imunitet
podstiču cirkulaciju u tijelu

korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija
pomažu kod tegoba disajnih puteva
ublažavaju bolove
podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)
izvrsno deluju na zdravlje krvnih sudova
pomažu u snižavanju krvnog pritiska
smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka
uravnotežuju povišene nivoe holesterola u krvi
podstiču apetit te izlučivanje probavnih sokova
poboljšavaju probavu i rad crijeva
pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine
spriječavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti
djeluju poput afrodizijaka

Sadnja ljutih papričica

Poput paprike, sjeme je najbolje posijati u kući od kraja februara do sredine marta, jer im je obično potrebno 70 do 110 dana da donesu plodove (zavisno od vrsti i kultivaru).

Za nicanje zahtijevaju mnogo topline, pa temperatura svakako treba biti najmanje 20 °C.

Dan prije sjetve sjeme potopite u toploj vodi - to će ubrzati nicanje. Papričice pikirajte (presađujte) kada biljčice razviju prve prave listiće. Kako su dosta lomljive, vadite ih oprezno. Presađujte ih zasebno u veće posudice, u navlaženu zemlju.

Mlade biljke vole povremeno prskanje. Nakon sadnje biljke ne izlažite direktnom suncu. Kada malo očvrsnu, godiće im direktno sunce na prozoru.

Mjesto za sadnju ljutih papričica

Ovim biljkama je potrebno toplo mjesto zaštićene od jakog vetra. Vole propusna tla s dosta humusnih, organskih tvari. Tlo bi trebalo biti blago kiselo ili neutralno.

Tlo prije sadnje dobro prekopajte i obogatite zrelim kompostom ili stajskim đubrivom. Biljke posadite što dublje – do prvih listova. Tako će razviti snažniji korijen. Dobro ih zalijte.

Ljute papričice dobro će uspijevati i u posudama, samo im trebate omogućiti češće zalijevanje i prihranu.

Izvor: Kurir

Novo