NE MORATE SE ODREĆI SLASNIH UŽITAKA: Postoji trik !

Zanimljivosti
NE MORATE SE ODREĆI SLASNIH UŽITAKA: Postoji trik !
.

Ako s vremena na vrijeme pojedete slasnu, sočnu krofnu, picu prepunu sira ili posegnete za nekoliko čašica žestokog pića, ne znači da živite nezdravim životom. Upravo suprotno - odricanje često ima i kontraefekat, a sva ona divan hrana i piće o kojima maštate nisu zabranjeni, sve dok sa njima ne pretjerujete!

Stručnjaci tvrde da nijedna hrana nije nezdrava kada je jedete u umjerenim količinama, a kada preterujete u unosu čak i  zdrave namirnice mogu da utiču na vašu figuru.

Izbjegavanje svih užitaka u vidu hrane ne vodi do dobrog mentalnog, ali ni fizičkog zdravlja, tvrde britanski nutricionisti, uz opasku da ih ne čudi što većina ljudi padne u depresiju kada izbacivanje omiljene hrane ne donese očekivane rezultate.

Ističu da je ključ u umjerenosti i da je to zlatna riječ koje treba da se držite svakodnevno - samo na taj način možete postići da jedete šta god poželite, a da ipak ostanete u formi.

Zanimljivo je i da neke od "omraženih" namrinica na dijeti, zapravo mogu da vam pomognu da vaš organizam bude zdraviji i otporniji.

 

Crna čokolada jednom dnevno 

Nutricionistu savjetuju da se slobodno odvažite da pojedete jednu štanglu čokolade dnevno, ali neka ona obavezno bude crna sa najmanje 70 posto kakaoa. Ovo je poslastica prepuna moćnih antioksidanasa i zapravo dobro utiče na metabolizam.

Biftek je bogat hranljivim sastojcima

Iako je često na lošem glasu, crveno meso je s druge strane dobar izvor gvožđa, cinka, proteina i vitamina B12, a određena istraživanja pokazuju da konzumiranje 75 grama bifteka dnevno može da bude dobro za srce.

Krofnama protiv prejedanja

Krofne svakako nisu najzdravija hrana, ali ako ih ponekad uvrstite na svoj meni - sebi možete udovoljiti ponekad i na taj način izgubiti naglu mogućnost da se prejedete s vremena na vrijeme. Aspekt uživanja u hrani je veoma važan za uravnoteženu ishranu na duge staze. Nutricionisti savjetuju da je važno uživati u hrani i osjećati se dobro zbog toga.

Pivo smanjuje rizik od dijabetesa

Pivo se često izbjegava zbog straha od onog čuvenog "pivskog stomaka"; ali kao i sve ostalo, i ovo piće može da donese brojne benefite ako se uzima u umjerenim količinama. Pivo može da utiče na sniženje krvnog pritiska, preventivno djeluje i na dijabetes, dobar je izvor vitamina B, a smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Batat je odličan izvor vlakana

Slatki krompir ili batat jeste veoma kalorična hrana, ali s druge strane je sjajan izbor vlakana i kalijuma, a bogat je i vitaminina A i C, te antioksidansima koji pomažu u jačanju imuniteta. Najbolje je da ih konzumirate pečene, s obzirom da prženjem samo unosite nepotrebne kalorije. Studija iz 2016. godine pokazuje i da batat smanjuje rizik od razvoja različitih vrsta kancera.

Novo