Moćni začin koji izbacuje bolest iz tijela u 10 dana

Zdrav život
Moćni začin koji izbacuje bolest iz tijela u 10 dana
.

Karanfilić je poznat i pod latinskim nazivom Syzygium aromaticum. Na latinskom se zove i clavus, što znači ekser, na koji i liči. Karanfilić je dužine između 12 i 16 mm, a cvjetni pupoljak se nalazi na stablu karanfilovca.
 
Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto- gorak i vrlo jak, zbog čega je danas karanfilić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima široku upotrebu.
 
U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. Ali on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma.


 
Ljekovita svojstva karanfilića
 
Iako mali, karanfilić je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak je eugenol, kojem je glavno svojstvo protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.
 
Konzumiranje karanfilića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentrat kao ulje.
 
Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha
 
Karanfilić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetička svojstva, a posebno djeluje kod zubobolje. U nekim zemljama stomatolozi ga koriste za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

Karanfilić je poznat i pod latinskim nazivom Syzygium aromaticum. Na latinskom se zove i clavus, što znači ekser, na koji i liči. Karanfilić je dužine između 12 i 16 mm, a cvjetni pupoljak se nalazi na stablu karanfilovca.
 
Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto- gorak i vrlo jak, zbog čega je danas karanfilić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima široku upotrebu.
 
U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. Ali on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma.
 
Ljekovita svojstva karanfilića
 
Iako mali, karanfilić je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak je eugenol, kojem je glavno svojstvo protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.
 
Konzumiranje karanfilića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentrat kao ulje.
 
Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha
 

Karanfilić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetička svojstva, a posebno djeluje kod zubobolje. U nekim zemljama stomatolozi ga koriste za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

 


Kako vama može pomoći?
 
Cijeli karanfilić možete staviti na desni, što bliže bolnom području, zubu koji je problematičan. Zadržite ga ondje. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, što ćete i sami ubrzo primetiti.
 
Ubija parazite i loše bakterije
 
Karanfilić djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem karanfilića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja celokupnog ogranizma, zato i jest jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr Hulde Klark. Ubija sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tijela.
 
Djelotvoran je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Kandidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.
 
Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Prirodni afrodizijak
 
Karanfilić je poznati prirodni afrodizijak. Način upotrebe: Popijte dvije šoljice čaja od karanfilića svaki dan ili uzimajte dvije kapsule karanfilića u prahu dva puta dnevno.
 
Čaj od karanfilića napravite na sljedeći način: 2-3 karanfilića prelijte sa 2,5 dcl vruće vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, da odstoji. Nakon toga, čaj procijedite i popijte.
 
Rastvara krvne ugruške
 
Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava. Postoje i dokazi da određeni spojevi u karanfiliću djeluju kao antihistaminici. To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski istraživači su otkrili da karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače delovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi.
 
Uništava rak dojke
 
Eugenol, glavno eterično ulje u karanfiliću, ubija preko 91 posto ćelija tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima. U drugom istraživanju, u kojem je eugenol davan miševima, usporio je rast ćelija raka dojke za 78 posto za samo četiri nedjelje.
 
Nedavna su istraživanja potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma –prostate, pluća, grla i kože. Indija je jedna od zemalja s najvišom potrošnjom karanfilića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Evropi i u Sjedinjenim Državama.
 
Ljekovito djelovanje karanfilića:
 
– liječi nesanicu
– reguliše šećer u krvi
– smiruje upale
– ublažava bol, naročito zubobolju
– uništava bakterije
– uklanja mučninu i povraćanje
– podstiče izlučivanje sluzi
– pomaže radu jetre
– liječi upalu usne šupljine i grla
 
Tintura od karanfilića
 
Sastojci: 20 grama karanfilića; 1 dcl 70-postotnog alkohola.
 
Karanfilić na grubo sameljite, prelijte alkoholom i ostavite u zatvorenoj tegli dvije nedjelje. Procijedite tinkturu i uzimajte 2 do 4 kapi, u čaši vode. Koristite je za ispiranje i grgljanje usne šupljine i grla.
 
Ruski napitak protiv gripa i prehlade
 
Naučnici su potvrdili djelotvornost ovog ruskog narodnog napitka protiv prehlade i upale grla.
 
Sastojci: – 2 dcl tople vode; – 1 čajna kašičica svježe rendanog hrena; – 1 čajna kašičica mljevenih karanfilića; – 1 čajna kašičica meda.
 
U čaši tople vode pomešajte sastojke i lagano pijte. Povremeno promiješajte, da se hren ne slegne.
 
Protiv povišenog šećera
 
Sastojci: 20 g karanfilića, 1,5l vode. Karanfilić potopiti u vodi i nakon 10ak dana piti svako jutro po 100 ml na prazan stomak.
 
Popijte tri flaše ovog napitka pa napravite pauzu od 15ak dana pa ponovite liječenje karanfilićem.
 
Ljekovito kuhano vino
 
Skuhajte četiri dcl crnog vina s dva dcl vode. Dodajte dva karanfilića, komadić vanile, tri anisa, sušenog đumbira (koliko stane na vrh noža) i meda po želji.
Ovaj topli napitak podići će vaš imunitet, pomoći kod probavnih problema, zaštititi vas od gripe i prehlade.
 
Testirajte karanfiliće
 
Da biste provjerili kvalitet karanfilića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta okomito, dobar je –plutanje je znak da sadrži kvalitetna i ljekovita ulja kojima duguje svoju djelotvornost i popularnost. Ako pluta vodoravno ili potone u čaši, to je znak da ga ne trebate koristiti.
 
Mjere opreza: Trudnice i dojilje ne bi smjele da koriste karanfilić. Karanfilić ne smete koristiti ni dvije nedelje prije bilo kakve operacije.

 

(Novi.ba)

 

Novo