Svi OBOŽAVAMO TESTENINU, ali ako pravite ovih 5 GREŠAKA, sigurno će vam ispasti BLJUTAVA i GNJECAVA: Postoji samo JEDAN NAČIN da je uvijek skuhate SAVRŠENO!
Špageti, tagljatele, makaroni, školjkice, rezanci... Nije ni važno u kom je obliku, tjesteninu uvijek volimo da vidimo na trpezi, a još više da je u slast pojedemo!
Ako želite da vaša testenina uvek bude besprekorno pripremeljena - da nije bezukusna, gnjecava ili da se ne raspada, morate da vodite računa o sljedećim greškama, koje se najčešće ponavljaju.
Šerpa za kuhanje nije dovoljno velika
Manji lonac za kuhanje djeluje kao bolji izbor jer ćete koristiti manje vode koja će tako brže prokuhati, pa će i sama tjestenina brže da se skuha. Ipak, ovo je pogrešna odluka; tjestenini je potrebno više prostora i vode kako bi se ravnomerno skuhala, u suprotnom krajnji rezultat biće polovično skuhana, prilično ljepljiva tjestenina.
Ne solite vodu u kojoj se kuva testenina
Ako propuštate ovaj korak, grdno griješite! Dodavanje soli u vodi u kojoj se testenina kuha znatno poboljašava ukus, a ne morati brinuti - tjestenina svakako neće upiti svu količinu soli.
Dodajete ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina
Ovo je najčešća greška koju ljudi prave, a uprkos tome što je istina da ovaj trik djeluje tako da se komadići međusobno ne zalijepe, on to radi u pretjeranoj meri. Naime, potrebno je da tjestenina bude bar malo ljepljiva, kako bi se sos zadržao na njoj.
Slijepo pratite uputstvo sa pakovanja
Nemojte uvek poštovati vrijeme kuhanja koje je navedeno na pakovanju, riječ je o okvirnoj minutaži koju treba da mijenjate u zavisnosti od toga da li želite al dente tejsteninu, ili onu mekšu. Ako vam je cilj da bude al dente, sklonite šerpu bar 2 do 3 minuta ranije sa ringle, dok je ostavite da se kuva nešto duže ako hoćete da se topi u ustima.
Ispirete tjesteninu nakon kuvanja
Kada tek skuhanu tjesteninu stavite pod mlaz vode, ljepljivi skrob koji se ispustio tokom kuhanja će potpuno nestati, pa se sos neće zalijepiti za tjesteninu na pravi način. Zato je ispravan potez sviježe skuhanu tjesteninu odmah ubaciti u sos i dobro promiješati.