IZDATO UPOZORENJE, STIŽE NAM NOVI ARKTIČKI TALAS: Opasno je po život, EVO ŠTA NAS ČEKA!

Vijesti
IZDATO UPOZORENJE, STIŽE NAM NOVI ARKTIČKI TALAS: Opasno je po život, EVO ŠTA NAS ČEKA!
.

Posljednjih sedmica snažno nevrijeme uzrokuje brojne probleme u Evropi, a najviše u Austriji i Njemačkoj.

Prema prognozama koje je na svojoj stranici objavio "Severe Weather Europe, kraj ekstremnim zimskim padavinama još se ne nazire.

Naime, kako su napisali, u istočnu i središnju Evropu stiže novi arktički talas koji će donijeti vrlo hladan vazduh, novi obilan snijeg i snežne oluje u Alpima.

Zbog toga će u Austriji danas u nekim dijelovima pasti još dva metra snijega.

"Velika snježna oluja kreće se prema sjevernim Alpima, posebno u dijelu sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. Iako je u velikom broju tih regija već napadalo između 350 i 500 cm snijega, očekuje se još najmanje 100 do 120 cm svježeg snijega do utorka ujutro. Po život opasne situacije s pretnjom velikih lavina povećaće se nakon što napada još snijega", upozorava Severe Weather Europe.

Podsjećamo, trojica muškaraca izgubila su živote u lavini u blizini austrijskog skijališta Leh am Arlberg. Traje potraga za četvrtim skijašem, koji se zasad smatra nestalim.

U Francuskoj su život izgubila dvojica zaposlenih skijališta Morilon, kada ih je poklopila lavina, a u regijama Savoie i Hojte-Savoie na snazi je uzbuna zbog opasnosti od lavina.

U Njemačkoj je stradalo dijete (7) kada je na njega palo stablo, dok je u Austriji 16-godišnjak izgubio život u laivni, a 27-godišnjak je također stradao u lavini u Slovačkoj.

Loading...

Lavine su u*ile i mladu Šveđanku i trojicu skijaša iz Finske u Norveškoj u gradu Tromso.

Inače, u Austriji je tokom proteklih nedjelju dana pala rekordna količina snijega, a nove ogromne količine, i do 2 metra novog snijega, najavljuju se tokom iduća tri dana. 

“Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Aleksander Radlher iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku. Austrijska vojska poslala je helikoptere da skidaju snijeg s krošnji drveća kako bi se sprečilo padanje stabala na željezničke pruge i puteve.

 

Novo