Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - petak, 26. juni

Ramazan
Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - petak, 26. juni
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:

Predjelo: Topa


Sastojci:
mladi sir
masni sir - Travnički ili neki drugi
pavlaka
malo kajmaka
malo mlijeka
3 jajeta
50 grama putera

Priprema:

U tavi ili aluminijskom tanjiru staviti mladi sir, masni sir, pavlaku, kajmak, puter i jaja. Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu. Sve dobro izmiješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Služiti uz vruć somun.

Glavno jelo: Punjene paprike



Sastojci:
500 g mljevenog mesa
šest kašika riže
jedna glavica crvenog luka
jedna mrkva
jedan paradajz
začini
peršunov list
dvije kašike vode

Za umak:
maslac 
jedna mrkva
peršunov list
tri paradajza
voda
malo soli sa dodatkom sušenog povrća
vrhnje za kuhanje.

Način pripreme

U meso stavite rižu, izrendanu glavicu crvenog luka, izrendanu mrkvu, na kockice isječene oguljeni paradajz, peršunov list, malo bibera, crvene paprike, soli sa suhim povrćem i vode.

Paprike operite, očistite sredinu i punite pripremljenim nadjevom. Poredajte ih u šerpu, zalijte vodom da ih prekrije i stavite da prokuha.

Kad prokuhaju smanjite na najmanju temperaturu, dodajte izrendanu mrkvu, so sa sušenim povrćem, maslac i na kockice isječen oguljeni paradajz. Kad su paprike skoro gotove dodajte peršunov list. Pri serviranju možete ih preliti vrhnjem za kuhanje.

Desert: Hurmašice



Sastojci:
2 jajeta
2 male šoljice (fildžana) šećera
2 male šoljice ulja
1 mala šoljica pavlake ili jogurta
2 male šoljice kokosovog brašna
1 prašak za pecivo
brašna po potrebi

Agda:
9 malih šoljica šečera
10 malih šoljica vode

Priprema:
Prvo skuhajte agdu i ostavite je da se prohladi. Izmutite jaja i šećer. Dodati ulje i jogurt pa nastaviti s mučenjem.Dodati kokosovo brašno i prašak za pecivo pa ponovo izmutiti.
Dodavati pomalo brašna i mješati drvenom kašikom. Brašna je dosta kad se tijesto odvoji od posude i ne ljepi se za ruke dok oblikujete hurmašice.

Oblikovati hurmašice i redati u nauljenu tepsiju. Peči na 200 C, dok hurmašice ne dobiju finu boju. Tople hurmasšce zaliti prohlađenom agdom.

Novo