ČEŠNJAK JE PRIRODNI ANTIBIOTIK: Nekoliko savjeta kako pravilno upotrebljavati češnjak u borbi protiv prehlade i gripe

Zdrav život
ČEŠNJAK JE PRIRODNI ANTIBIOTIK: Nekoliko savjeta kako pravilno upotrebljavati češnjak u borbi protiv prehlade i gripe
.

Jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu je češnjak,  a njegova snažna ljekovita svojstva se za liječenje koriste već hiljadama godina.

Češnjak je redovit gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.


U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
„Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.“ -  ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić. 


A znate li što je čak 100 puta snažnije od antibiotika?
Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.


1. Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.


Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinova lišća, zrna kave ili komorača.

Ova boja stolice otkriva RAK DEBELOG CRIJEVA, obratite pažnju!

 

 

Novo