10 proizvoda koje nikada više nećete kupiti kada saznate od čega su napravljeni
Oh! Ko ne voli ukusnu i zdravu hranu? Većina ljudi misli da su oznake poput ‘bez šećera’, ‘organski’, ‘sve prirodno’ čudesne reči za njihovu zdravu ishranu. Ali, kada prođete dublje u neke od vaših omiljenih namirnica, brzo ćete prestati da ih jedete.
Neki od vas možda čak i ispituju prije nego što izaberu pravu vrstu hrane, ali postoji hrana koje se morate kloniti. Evo nekih zajedničkih predmeta dnevnog života koju biste trebali precrtati sa liste prehrambenih proizvoda.
Kokice (mikrotalasne kokice)
Ova vrsta uživanja je omiljena svima. Da li gledate film ili samo uživate sa prijateljima; Pravljenje kokica u mikrotalasnoj je popularno. Ali da li je maslac kojim su kokice obložene zdrav ?
Problem: diacetil i perfluorohemikalije
Vreće za mikrovalnu pećnicu su tanko obložene neperfluorohemikalijama kao što su perfluorooktan sulfonat (PFOS) i perfluorooktanojska kiselina (PFOA) koja mogu da izazovu rak.
Rješenje? Sipajte ih u posudu
Predlažemo da napravite svoj kokice koristeći pravi puter. Možete ih napraviti na šporetu ili samo dodati nekoliko zrna u smeđu papirnu vreću i pustiti da se iskokaju u mikrotalasnoj pećnici. Na ovaj način je jeftinije, a što je najbitnije i zdravije po vas.
Ne tako slatki vještački zaslađivači
Poznat i kao substitut za šećer, vještački zaslađivač je aditiv za hranu koji daje slatki ukus. Neki zaslađivači se proizvode prirodno, a neki sintetički. Svakako, oni daju nizak nivo energije.
Problem: aspartam
Za aspartam se kaže da je najopasnija supstanca na tržištu, koja se uglavnom nalazi u “dijetalnoj” hrani – kada vaše tijelo obrađuje aspartam, razbija se na metanol, koji je vrlo toksičan. Vještačka zaslađivači uzrokuju gojaznost i na kraju, dijabetes.
Rješenje je slatko kao med
Predlažemo vam da pređete na prirodne zaslađivače, poput meda, smeđeg šećera ili javorovog sirupa, od kojih svi sadrže visok profil minerala i vitamina. A oni su nježni prema vašem struku.
Nešto je riblje sa ovim farmama riba
Morski plodovi su omiljeni među velikim brojem ljudi širom sveta. Ali od suštinskog je značaja da znate koju vrstu ribe treba uključiti u vašu ishranu.
Problem: gora od slanine
Dr Axe, stručnjak za hranu i medicinu, kazao je da je konzumiranje tilapije (i drugih farmski uzgajanih riba) gore od jedenja slanine. Zagađivači životne sredine uzrokuju porast dioksina u farmski uzgajanim ribama 11 puta više od one u divljoj ribi.
Ovi zagađivači, poput žive, uzrokuju rak, oštećenje organa i disfunkciju imunološkog sistema. Ribe poput sabljarke, strogo se preporučuju ženama koje su trudne ili žele zatrudnjeti.
Ali postoji rješenje
Prema preporuci trebate tražiti ribu koja je nisko zagađena i stabilna u populaciji. Za visok Omega-3, predlažemo da idete na divlje ribe kao što su losos iz Aljaske, atlantska skuša i zmijoglava riba.
Vaše neznanje o soji
Soja se nalazi u mnogim proizvodima kao što su sojino mlijeko, sojin sos, a takođe i hljebu i žitaricama. Pošto pripada porodici pasulja, smatra se da je soja zdrava. Ali da li je zaista tako?
Problem: fermentisana i nefermentisana
Postoji velika razlika u ishrani fermentisanim i nefermentisanim proizvodima od soje. Soja je genetski modifikovana da bi bila jestiva. Soja uzrokuje alergijski rinitis, astmu, rak dojke, fibrozu ciste, karcinom endometrijuma itd. Zato se ne preporučuje da imateproizvode od soje u vašoj osnovnoj ishrani.
Rješenje je zdrava soja
Ako volite ukus soje, preporučujemo vam da koristite kokosov amino. Ako ovo i dalje ne odgovara vašem ukusu, odaberite fermentisane sojine proizvode koji su lakši za vaše zdravlje i bez rizika.
Fabričko meso sa farmi
Piletina, svinjetina i govedina nađena na tržištu ovih dana uglavnom su fabrički obrađivane. Fabrička stočna hrana je svakako teža u masi i sočnom ukusu, ali da li je zdrava po vas?
Problem: hormoni i lijekovi
Meso koje pečete za večeru je uglavnom hranjeno hormonima, lijekovima i neprirodnom ishranom, te upotrebom hemijskih pesticida i đubriva.
Kada jedete ova sintetička jedinjenja, oni postaju deo vašeg tela i zbunjuju vaše unutrašnje procese kao što su ciklus menstruacije i komplikacije trudnoće kod žena.
Rješenje? Upoznajte vašeg dostavljača mesa (ako možete)
Preporučujemo vam da saznate ko su lokalni dostavljači mesa. Budite upoznat sa čime su rančeri i uzgajivači nahranili stoku. Malo istraživanja vas može spasiti od neželjenih zdravstvenih komplikacija.
Mit o margarinu
Margarin, idealan u svom okusu, je imitacija maslaca koja se koristi za mazanje, pečenje i kuvanje. Koristi se kao sastojak u mnogim proizvodima za pečenje.
Problem: te gadne trans masti
U početku se verovalo da margarin sadrži nisku zasićenu masnoću, ali nažalost margarin sadrži trans masti, što je navodno izazivalo 50,000 fatalnih srčanih napada. Trans masti takođe povećavaju šanse za razvoj dijabetesa tipa II i mnoge druge zdravstvene probleme.
Rješenje?
Preporučujemo da koristite prirodno topljeno maslo, maslac ili, najbolje, kokosovo ulje.
Čokolada! Čokolada svuda!
Bijela, smeđa ili crna, bez obzira na čokoladu, mi je jednostavno volimo! Za čokolade rečeno je da oslobađa od stresa i ubrzava rad mozga.
Problem: bijela čokolada
Nažalost, bijela čokolada samo služi kao odličan tretman. Ali zdravstveni profil je skoro nula. Izuzetno bogata prirodnim šećerom, i prekomjerno konzumiranje može izazvati dijabetes tipa II i druge zdravstvene probleme.
Rješenje? Organska ili tamna čokolada
Žudite za čokoladom? Uzmite organsku verziju ili umjesto toga izaberite tamnu čokoladu.
Ti ne tako stvarni energetski napici
Zajednička među tinejdžerima i mladim ljudima, energetska pića nisu samo opuštajuća, već i trend.
Problem: prekomjerna količina kofeina …
Nedavna studija u Australiji pokazala je vidljive rizike prekomjerne potrošnje energetskih napitaka. Prisustvo kofeina u energetskim napitcima uzrokuje palpitacije, premor, nemir, probleme sa želucem i bolove u grudima, itd.
Rješenje? Pijte zdravo, ostanite zdravi
Trebali biste izmeniti svoju energetsku dozu nakon treninga sa nečim poput zelenih sokova, vode, proteinskim šejkovima ili zelenim čajem. To nije samo osvježavajuće, već i ukusno.
Ne prepuštajte se konzervisanoj hrani
Konzerve imaju dugu istoriju. U 18. vijeku hrana konzervirana u bocama korištena je kako bi se nahranila Napoleonova vojska. Zanimljivo? Ali ono što je interesantnije je opasnost po zdravlje, što uzrokuje konzervirana hrana poput paradajza.
Problem: bisfenol-a (BPA)
Bisfenol-A (BPA) je sintetički estrogen koji se nalazi na obodu limenke. Ovo uzrokuje reproduktivne probleme, srčana oboljenja, dijabetes i gojaznost. Takođe mijenja imunološke funkcije.
Rješenje? Koristite prirodno
Izaberite hranu u staklenim flašama (za koje ne trebaju obloge smole). Međutim, bolje je koristiti organske, prirodno gajene proizvode i kuvati ih kod kuće.
Neorganske jagode
Jagode čine veliki deo vaše dijete. Ali nemaju sve jagode istu svrhu.
Problem: pesticidi
Prema istraživanju, u 2008. i 2014. godini jagode sadržavale su u proseku 5,75 različitih pesticida po uzorku. Ovi pesticidi reaguju u našim tijelima i uzrokuju toksičnost.
Rješenje? Koristite organske jagode
Tako je! Uzgajajte hranu. Uzmite dio odgovornosti i prestanite da se oslanjate na stavke na deklaraciji roba. Nikada ne znate njihove stvarne sastojke, a vi takođe ne znate koliko su možda stari. Uzgoj sopstvenih namirnica i farma pilića je možda luksuz za neke, ali to je postalo velika potreba.
Ljudi pate od strašnih bolesti, dijagnostikovane su svakodnevno. Ako iskorenimo gore navedene stvari iz naše dijete, vjerujte mi, ne samo mi, već i naše buduće generacije će biti zdravije.
Neće biti nikakvih bolesti, bar ne od hrane. Samo zamislite koliko je to ironično; Bolesni ste zbog onoga što vam je potrebno za svakodnevno preživljavanje. Upravo tako! Koristite organsku hranu!