Jedete ga svaki dan, a ne znate koje genetski modifikovane sastojke sadrži, nakon ovoga više nikada je nećete pipnuti

Zanimljivosti
Jedete ga svaki dan, a ne znate koje genetski modifikovane sastojke sadrži, nakon ovoga više nikada je nećete pipnuti
.

Koliko god da je ružno prenositi ovakve činjenice, vrijeme je da konačno kažemo ne GMO proizvodima koji se nesmetano reklamiraju! "Servirano" nam je kako je Nutela pravi primjer nutritivnog obroka koji sadrži mlijeko, lješnike i šećer ali vjerovali ili ne, naš omiljeni namaz sadrži čak nekoliko genetski modifikovanih sastojaka. Evo i kojih:
Soja

Jeste li imali predstavu koliko genetski modifikovanih sastojaka sadrži Nutela? Ovako nešto niko nije očekivao!

Sojin letincin kada se prečesto konzumira može uzrokovati tiroidnu depresiju, nekontrolisano povećanje tjelesne mase, malaksalost, kašnjenje menstruacije, prerani ulazak u pubertet, pa čak i rak.
Šećer

Šećer genetski modifikovane repe jako je jeftin, ali i jako nezdrav za nas. Pun je pesticida, te ga naše tijelo ni ne konstatuje kao šećer. Ovaj šećer je poznat kao neurotoksin koji prelazi krvno moždanu granicu i samim tim ub ija moždane ćelije, prenosi fokuzz.
Istraživanje je pokazalo da rafinirani šećeri utiču na ADD, ADHD, autizam, depresiju, mučninu i migrene.

Obrano mlijeko

Mlijeko koje se koristi za Nutelu dobija se od krava koje su tovljenje genetski modifikovanim kukuruzom, vitaminskim suplementima, antibioticima kako bi uzgajivači što manje novca potrošili na njihov uzgoj. Ove krave daju mlijeko niskog klaliteta. Pričamo o mlijeku bez mirisa i ukusa kom se dodaje mlijeko u prahu koje sadrži najgori mogući oblik holesterola.
Vanilin šećer

Mononatrium-glutamat poznat i kao E621. Vanilin šećer probija krvno moždanu granicu kao i neurotoksin i naravno ub ija moždane ćelije. Takođe je opasan jer može izazvati zavisnost povezujući se sa receptorima u mozgu i izaziva otpuštanje serotonina. Zanimljiva je još i činjenica da se neki od vanilin šećera u Kini proizvode na bazi petroleja, a Kina je jedan od vodećih proizvođača vanilin šećera u svijetu.
Biljno ulje

Za Nutelu se obično koristi palmino ulje čija je uloga da zadrži razmazivu teksturu ovog krema. Palmino ulje ne sadrži trans-masti, ali sadrži visok nivo zasićenih masti, tako da je nezdravo za nas. Jednostavno, nijedno ulje ne može biti dobro za nas.
Surutka i redukovani minerali

Surutka u prahu je aditiv koji se obično koristi za spriječavanje koagulacije proizvoda jer stabilizuje emulziju masti. Proizvodi se sušenjem surutke na toploti što dovodi do gubitka minerala, a koristi se kao hrana za stoku i u farmaceutskoj industriji.
Nivo demineralizacije može biti 90% što ovaj sastojak čini potpuno beskorisnim.

SVAKU VEČER PRED SPAVANJE POPIJTE OVU MJEŠAVINU: Do Nove godine ćete smršati ČAK 4 KILOGRAMA! (RECEPT)

Novo