VEČERAS POČINJE, STIŽE SNJEŽNA MEĆAVA: Meteorolozi izdali upozorenje, na ovo nismo bili spremni

Region
VEČERAS POČINJE, STIŽE SNJEŽNA MEĆAVA: Meteorolozi izdali upozorenje, na ovo nismo bili spremni
.

U subotu oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i kišom u Hercegovini.

Očekivana visina novog snježnog pokrivača, u većem dijelu Bosne, od 5 do 15, u centralnim i istočnim područjima lokalno od 25 do 30 cm. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 2 do 6, a najviša dnevna od -4 do 0, na jugu do 7 stupnjeva.

U nedjelju jutro pretežno oblačno, na istoku i jugoistoku Bosne sa snijegom, a u ostalim djelovima umjereno oblačno i bez padaina. U ostatku dana, u cijeloj zemlji, bez padavina i postupno razvedravanje. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu od 1 do 5, a najviša dnevna od -3 do 2, na jugu od 3 do 7 stupnjeva.

U Srbiji će u petak uvečer tokom noći i u subotu, u većini krajeva biti formiran snježni pokrivač, od 5 do 10 centimetara. 

Više snijega očekuje se na sjeveru i zapadu zemlje, a u subotu poslije podne i na istoku, lokalno i više od 20 cm.

U centralnim i južnim predjelima ponegdje se očekuje pojava kiše koja će se lediti na tlu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Sutra će u Srbiji biti oblačno, mjestimično sa snijegom koji će uvečer i tokom noći zbog kratkotrajnog porasta temperature u južnim i centralnim predjelima prelaziti u kišu koja će se ponegdje i lediti pri tlu.

Meteorološki fenomen El Nino će uskoro da se formira i dodatno utječe na ekstremne vremenske uslove širom svijeta što će povećati šanse da naredna godina bude najtoplija ikada zabilježena, upozoravaju naučnici.

Kako tvrde iz Centra za predviđanje klime američke Nacionalne uprave za okean i atmosferu, 80 posto šansi je da je El Nino već počeo da se formira i i to će trajati do kraja februara 2019. godine.

Utjecaji El Nina su postali sve opasniji posljednjih godina zbog globalnog zagrijavanja, a oni će se sve više pogoršavati kako prosječne temperature budu nastavljale da rastu, navodi nedavna studija u žurnalu "Geophysical Research Letters".

El Nino nastaje usled fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana. Sam termim na španskom jeziku znači "mali dječak" i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Nina najviše osjećaju oko Božića.

- Sa El Ninom, veoma je moguće da 2019. godine bude najtoplija ikada - rekla je Samanta Stivenson, klimatolog sa Univerziteta u Kaliforniji za "Nacionalnu geografiju".
Iz godine u godinu prosječne temperature rastu i posljednje četiri godine su trenutno rekorderi po vrućini.

Posljednji El Nino okončan je 2016. godine, a povezan je sa katastrofalnim izbjeljivanjem korala na Velikom koralnom grebenu, velikim sušama u Africi, Južnoj Americi i dijelovima Pacifika i jugoistočne Azije i požarima u Indoneziji i Kanadi.

Dok se ne očekuje da će ovaj El Nino biti toliko ozbiljan, on bi i dalje mogao da dovede do opasnih vremenskih uslova u ranjivim područjima širom svijeta, upozoravaju naučnici.

Britanci strahuju da će im El Nino donijeti ledenu zimu. Britanski meteorolozi najavljuju formiranje polarnog vorteksa iznad zemlje i da će temperature drastično opasti krajem godine i u drugoj polovini zime.

Prema njihovim riječima, El Nino, koji nastaje u toplim vodama Pacifika, izazvat će podizanje toplog vazduha, koji će zauzvrat utjecati na to da hladan vazduh stigne do Velike Britanije.

Niski atmosferski pritisak koji se razvija iznad Atlantika će se sudariti sa hladnim vazduhom širom Velike Britanije, što bi u nekim dijelovima moglo da dovede do kiše i snijega u širim područjima, upozoravaju naučnici.

 

Novo