NAKON UBISTVA SAUDIJSKOG NOVINARA RASKOL U VRHU SAD: Nešto neuobičajeno se događa

Aktuelno
NAKON UBISTVA SAUDIJSKOG NOVINARA RASKOL U VRHU SAD: Nešto neuobičajeno se događa
.

Da Trump nastoji pod svaku cijenu sačuvati saveznički odnos sa Saudijskom Arabijom nije nikakva tajna, to se najbolje moglo vidjeti u jeku Khashoggi afere - no, događa se nešto zanimljivo, čini se kako dolazi do ozbiljnog razilaženja između Bijele kuće i Senata po tom pitanju. 

Naime, američki Senat prije dva dana je glasao za usvajanje rezolucije kojom bi se okončala američka potpora za saudijsku vojnu intervenciju u Jemenu, a brojni zastupnici već u novoj godini žele uvesti i sankcije protiv Saudijske Arabije, piše advence.hr.

Čak 11 Trumpovih Republikanaca pridružilo se Demokratima te su zajedno dobili 60 glasova nužnih za predstavljanje rezolucije u donjem domu Kongresa, no glasanje u Predstavničkom domu ne očekuje se ove godine, a Trump već prijeti vetom.

Iako ovaj potez, samom činjenicom da Trump ima pravo veta, vjerovatno ništa konkretno ne mijenja, jasna poruka je ipak poslana - sve veći broj američkih zastupnika želi okončanje rata koji se pretvorio u ogromnu humanitarnu katastrofu. Isto tako žele kažnjavanje Saudijske Arabije zbog brutalnog ubistva Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

 

Novo