ERDOGAN NAJAVIO DA TURSKA VOJSKA KREĆE U NOVU OPERACIJU U SIRIJI: Znači li to sukob s američkim snagama?

Svijet
ERDOGAN NAJAVIO DA TURSKA VOJSKA KREĆE U NOVU OPERACIJU U SIRIJI: Znači li to sukob s američkim snagama?
.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je objavio kako će turska vojska u narednih nekoliko dana započeti novu vojnu operaciju unutar Sirije, ovog puta istočno od rijeke Eufrat.

Ne treba posebno ni spominjati da ako se to desi - a takav scenarij Turska najavljuje već nekoliko mjeseci - odnosi između Turske i SAD-a mogli bi se dodatno znatno zakomplicirati, piše "Advance.hr".

Naime, jasno je ko bi bila primarna meta "istočno od Eufrata" - sirijske kurdske snage, a iste, unatoč brojnim turskim prosvjedima, američka vojska i dalje aktivno pomaže. Štoviše, zadnjih dana iz SAD-a su stigle informacije kako podižu niz novih promatračkih vojnih postaja na sjeveru Sirije, uz tursku granicu, te kako i dalje planiraju formirati novu vojnu snagu od čak 40,000 vojnika na istoku Sirije (ta "nova vojska" bi, dakako, bila većinom kurdska, ali pod američkom upravom).

Turska je već intervenirala na sjeveru Sirije, zapadno od Eufrata, gdje su izbacili kurdske snage iz kantona Afrin (a i povezali se s njima lojalnim militantima u Idlibu). Operacija istočno od Eufrata mogla bi predstavljati popriličnu eskalaciju. Dakako, nije isključena ni mogućnost da bi u takvom slučaju SAD jednostavno digao ruke od Kurda (o čemu je isto bilo govora u nekoliko navrata). No, ukoliko ne bude ozbiljnog američko-turskog dogovora (koji je u svakom trenutku moguć) to bi moglo potencijalno ugroziti i američku vojnu prisutnost u Siriji. Ipak, treba imati na umu kako je situacija iznimno kompleksna, a tu su i drugi akteri koji su u redovnom kontaktu s Ankarom (Moskva i Teheran).

Je li moguć sukob turske i američke vojske? Mnogi će se složiti kako je to scenarij koji će se nastojati pod svaku cijenu izbjeći, no zato je itekako moguć direktan sukob između turske vojske i snaga (SDF, YPG) koje direktno podupire američka vojska. Dakako, ni veći i direktniji incidenti u takvim slučajevima ne mogu se u potpunosti otpisati.

Novo