ISPLIVALA JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!

Zdrav život
ISPLIVALA JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!
.

Nije tajna kako inspekcije u svim državama imaju problem sa prehrambenim proizvođačima i njihovim prevarama.

SIGURNO VAS ZANIMA: Evo kako šetnja po hladnoći utiče na vaše tijelo​

Stručnjaci američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) prije tri godine su posjetili fabriku sira "Castle Cheese Inc." u seoskom dijelu Pensilvanije i otkrili da se pod stopostotnim parmezanom prodaje svašta.

Kesice su bile ispunjene jeftinim sirevima ili piljevinom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Ovakav proizvod se distribuira po supermarketima u cijeloj zemlji, piše Jutarnji list.

Neki proizvođači parmezana varaju kupce tako što pune kese s previše celuloze, koja se obično dodaje protiv stvrdnjavanja ili koriste jeftini čedar. Zbog ove prevare, pred sud je tada izveden direktor "Castle Cheesea".

Celuloza je siguran aditiv, ali samo ako je ima oko 2-4 posto. 

Gotovo svi sirevi koje su testirali imali su oko osam odsto celuloze, dok je jedan proizvođač imao oko jedan odsto, iako celuloza nije ni navedena na ambalaži kao dodatak.

Prema izvještaju Agencije za hranu i lijekove nekoliko brendova nije koristilo baš nikakav parmezan u proizvodnji, već su punili kese kombinacijom jeftinih sireva, mocarele, čedar sira i celuloze.

Drugo istraživanje koje je sproveo proizvođač sira iz Misurija, pokazalo je da od 28 brendova tek jedna trećina zaista prodaje ono što im piše na ambalaži.

Inače, FDA je još u pedesetim godinama prošlog vijeka regulisala standarde po kojima se neki sir službeno može zvati parmezanom i pod tim nazivom mora da se prodaje.

Zbog toga, dobro provjerite odakle dolazi sir koji konzumirate i kupujte samo od provjerenih proizvođača.

UZIMALA JE RIBLJE ULJE SVAKOG DANA: Kad je suprug ugledao, NIJE VJEROVAO KAKO IZGLEDA (FOTO)

Novo