Ekološka udruga objavila spisak NAJOTROVNIJIH NAMIRNICA!Evo kako ih tretirati...
Rezultati istraživanja koje je provela američka neprofitna ekološka udruga EWG , a koje objavljuje svake godina, navela je spisak namirnica koje su najviše tretirane pesticidima.
Svo voće i povrće prije ispitivanja o količini pesticida, oprano je i/ili oguljeno, što su tipične mjere opreza od strane prosječnog potrošača.
Donosimo vam listu najotrovnijih :
1. Jabuke – Od svih uzoraka jabuka koje su prošle test, 99 posto pozitivno je na pesticide; sadrže i do 56 vrsta različitih kemikalija.
2. Breskve – Čak 85,6 posto različitih vrsta breskvi na tržištu sadrži dvije ili više vrsta pesticida, sa 57 vrsta različitih kemikalija.
3. Nektarina – Svaki uzorak uvezenih nektarina pozitivan je na neke vrste pesticida, a 90,8 posto njih sadržavalo je dvije ili više vrsta pesticida.
4. Jagode – U njima je otkriveno 13 različitih pesticida.
5. Grožđe – Na jednom uzorku pronađeno je čak 15 vrsta pesticida.
6. Celer – Kontaminiran sa 13 kemikalija.
7. Špinat – Sadrži različite kombinacije pesticida.
8. Slatka paprika – Gotovo 69,4 testiranih paprika sadržavalo je više vrsta pesticida.
9. Krastavci – Tretirani s čak 68 % različitih pesticida.
10. Grašak – Jedan uzorak graška tretiran je sa 13 vrsta kemijskih sredstava, piše www.ewg.org.
Ipak, kako preporučuju i znanstvenici, ne treba odustati od konzumacije ovih namirnica jer je njihova nutritivna vrijednost i dalje bitna.
Kako bi vam olakšali borbu s pesticidima i spasili vas njihovih štetnih utjecaja, donosimo vam i trik s pomoću kojeg možemo očistiti namirnice. Sve što vam treba jest ocat i voda.
U veliku posudu ulijte vodu i pola šalice octa a može i jabukovog sirćeta. Zatim u ovu mješavinu stavite svoje voće ili povrće. Neka tako stoji 15 minuta, a zatim ga dobro isperite.
Ocat može neutralizirati i 98 % bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama. Nakon ovog ste postupka sigurni da je sve što pojedete zaista dobro za vaše zdravlje.