HRSKAVI i SOČNI ZALOGAJI KOJE VOLE SVE GENERACIJE: Punjene rolnice sa rižom
Kineske rolnice sa povrćem i mesom zahtijevaju vremena da se naprave, ali čim ih budete probali shvatit ćete da se sav trud isplati!
Za ovaj recept su vam potrebne sljedeće namirnice:
-1 kašika susamovog ulja
-2 čehna bijelog luka
-1 šolja isjeckanog luka
-malo đumbira
-1/4 glavice kupusa
-1 mrkva
-2 kašičice soli
-1 kašičica šećera
-2 kašičice bibera
-2 kašičice soja sosa
Priprema:
U tavu stavite susamovo ulje, zatim isjeckajte sitno bijeli luk i dodajte u tavu. Potom u smjesu dodajte đumbir. Isjeckajte 1/4 kupusa, u kupus dodajte isjeckanu mrkvu i sve to posolite, zatom dodajte 1 kašičicu šećera i biber. Gotovu smjesu saspite u isti tiganj gdje ste prethodno izdinjstali luk, te prelijte soja sosom. Dinjstajte nekih 20-ak minuta.
Smjesu ostavite po strani da se ohladi.
U posudu dodajte pola šolje vode, 4 kašičice šećera, limunov sok(od 2 limuna), pola šolje ribljeg sosa, isjeckana 3 čhna bijelog luka, 1 čili i sve promiješajte.
U drugu posudu dodajte 200g junećeg mljevenog mesa, 200g škampi, 2 šargarepe usitnjene, 30g sušenih pečurki, 50g rižinih nudli, 1 šolju isjeckanog luka, 2 čehna bijelog luka, 1 jaje, 2 kašike ribljeg sosa, pola kašičice soli, pola kašičice bibera, zatim sve izmiješajte tako da se smjesa sjedini.
Tu smjesu motajte u pirinčane jufke, nalik rolnama.