RIJEŠITE PROBLEM MASNE KOŽE LICA: Domaća maska će vam pomoći!

Praktična žena
RIJEŠITE PROBLEM MASNE KOŽE LICA: Domaća maska će vam pomoći!
.

Žene s masnijom kožom lica imaju čvršću i elastičniju kožu, naravno ako je pravilno njeguju, i manje su sklone borama. Suprotno mišljenjima, masnu kožu nije potrebno isušivati, naprotiv, treba je hidrirati.

Masna koža nije samo rezervisana za tinejdžerske dane, već se javlja i kod žena u 40-im i 50-im godinama, kada padne količina estrogena. Karakterišu je velike pore i vidljiv trag masnoće na licu koji ostavlja neuredan izgled, a ukoliko želite da svoj minus pretvorite u plus, pripazite na nekoliko važnih stvari.

Gledajte na to sa vedrije strane: Žene s masnijom kožom imaju čvršću i elastičniju kožu, naravno ako je pravilno njeguju, i manje su sklone borama, dakle, sporije stare.

Topla voda i blagi sapun
Suprotno mišljenjima, masnu kožu nije potrebno isušivati. Kontraefekat koji će se stvoriti je taj da će vaša koža proizvoditi sve više sebuma. Sastojci poput natrijum-lauret-sulfata i amonijak-lauret-sulfata privremeno će vas riješiti viška sebuma, ali dugoročno će vaša koža reagovati proizvodnjom novog, i to u još većoj količini. Koristite proizvode za čišćenje bez sulfata.

Matirajući papir
Ne postoji magični lijek za masnu kožu. Znamo da biste najviše voljeli neku čarobnu kremu koja će riješiti sve vaše probleme. Umjesto toga, preporučujemo vam da koristite matirajuću kremu ili uklanjate višak sebuma s lica tokom dana. Umjesto matirajućih papira, možete se poslužiti i običnom maramicom.

Napravite tonik
Lijekovite biljke poput hajdučke trave, žalfije i nane imaju astrigentne osobine, to jest skupljaju pore. Da biste napravili tonik koji će poboljšati izgled i ublažiti osjećaj masne kože, stavite kašiku jedne od ovih biljaka u šolju i napunite je ključalom vodom. Pustite da se biljka natapa 30 minuta, zatim procijedite tečnost i ostavite da se ohladi. Tonik može da ostane svjež tri dana na sobnoj temperaturi, a pet dana ako ga držite u frižideru.

Hidratacija
Mnogi smatraju da masnu kožu ne treba dodatno hidrirati jer je masna. Potpuno pogrešno, jer svaki tip kože treba da se hidrira, pa i masna. Nije dovoljno samo piti tečnost tokom dana, morate da koristite hidratantne kreme, kao i serume i kreme za lice specijalno napravljene za ovaj tip kože.

 

Maska
Glina je čudotvorna, izvlači toksine iz kože, čisti pore i odstranjuje izumrle slojeve ćelija, a za pravljenje maski za lice uglavnom se koriste zelena ili bijela glina. Dodajte kašiku hidrolata hamamelisa kašičici gline u prahu i miješajte dok masa ne postane glatka. Ako vam se sviđa, dodajte i po dvije kapi ulja čempresa i limuna, što će pomoći u kontroli prekomjernog lučenja sebuma. Ostavite masku da djeluje 10 minuta ili dok se ne osuši i isperite.

Maska od bjelanca takođe njeguje i upija masnoću. Pomiješajte kašičicu meda sa bjelancetom, dobro izmiješajte, a potom dodajte brašna dovoljno da se napravi pasta. Koristite je na isti način kao i masku od gline.

Neke Indonežanke koriste mango za njegu masne kože. Izgnječite pola ploda dok ne dobijete meku kašu, nanesite je na kožu masiranjem, ostavite da se osuši nekoliko minuta i isperite vodom.

Za masku od jabuka i limuna oljuštite jabuku i stavite je u šerpu sa dovoljno vode da bude pokrivena, pa je kuhajte na tihoj vatri dok ne postane mehka. Izgnječite je, dodajte kašičicu soka od limuna i kašičicu osušene žalfije, lavande ili nane. Stavite mješavinu na lice, ostavite da stoji pet minuta i isperite toplom vodom.

Novo