Avanturistički duh NASLJEDAN: Zanimljive činjenice o svijetu i putovanjima koje dosad vjerovatno niste znali

Zanimljivosti
Avanturistički duh NASLJEDAN: Zanimljive činjenice o svijetu i putovanjima koje dosad vjerovatno niste znali
.

Čak i oni koji su proputovali pola svijeta ne znaju sve o mjestima koja su posjetili i o onima koje tek planiraju da obiđu.

Među činjenicama koje su nas iznenadile našle su se i one vezane za samog čovjeka i njegovu prirodu, jer vjerovali ili ne želja za putovanjima može da bude genetski nasljedna.

Pariz i Venecija su najromantičniji gradovi, a najduži let traje 17 sati.

Žene koje putuju minimalno dva puta godišnje imaju manji rizik od srčanog udara jer putovanja smanjuju veliki nivo stresa.

Osim činjenica o putovanjima postoji i veliki broj nepoznanica o svijetu uopšte. Među njima je i činjenica da Francuska pokriva najviše vremenskih zona na svijetu, a da Kanada ima više od 2 miliona jezera što je oko 60 posto vode na zemlji.

Rusija je veća od planete Pluton, dok je 99 posto Libije pokriveno pustinjom. Finska ima preko 180.000 otoka, što je više nego bilo koja druga država na svijetu. U San Marinu postoji više automobila nego ljudi, a najstarije drvo nalazi se u Iranu i ima oko 4.000 godina.

Ostim toga Factretriever navodi da u Norveškoj postoji grad koji se zove A, da je svaki novčić ubačen u fontanu Trevi u Rimu doniran u humanitarne svrhe i da se za jedan minut u svijetu napravi približno 64.651 selfi.

Novo