Izrael šalje dodatne snage na granicu s Gazom

Aktuelno
Izrael šalje dodatne snage na granicu s Gazom
.

Izraelske vlasti šalju dodatne vojne snage na granicu sa Gazom zbog rasta tenzija koje su eskalirale sinoćnjim izraelskim napadom u toj palestinskoj enklavi i sukobom sa vojnim ogrankom Hamasa.

Izraelska vojska saopćila je da je na sastanku načelnika Generalštaba Gadija Eizenkota sa komandantima izraelske vojske odlučeno da se Južnoj komandi vojske pošalju dodatne snage.

Sinoć je izraelska vojska izvela napad u Gazi i sukobila se sa borcima Hamasove brigade Ezzedine al-Qassam. U napadu su ubijena sedmorica Palestinaca i jedan izraelski vojnik. Među poginulim je bio i jedan od komandanata Hamasove brigade.

Izraelska vojska u današnjem saopćenju je navela da cilj sinoćnje “specijalne operacije“ u Gazi nije bio atentat na Hamasovog komandanta, već da je izvedena s ciljem jačanje izraelske sigurnosti.


Izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreo je dvije rakete ispaljene iz Pojasa Gaze, objavila je ranije pres služba Odbrambenih snaga Izraela.

"Dva ispaljivanja raketa ka Izraelu otkrivena su u 23:07 časova u nedjelju, obje rakete je presreo sistem protivvazdušne odbrane 'Gvozdena kupola'", navedeno je u saopštenju izraelske vojske.

Navodi se da se prije toga najmanje sedam puta oglasio sistem upozorenja na raketni napad u Regionalnom savjetu Eshkol, koji se graniči sa Pojasom Gaze, upozoravajući lokalno stanovništvo na moguće raketne napade, prenosi Tanjug.

Portparol izraelskih aerodromskih vlasti Ofer Lefler izjavio je da su promijenjena pojedina slijetanja i polijetanja aviona na i sa Međunarodnog aerodroma "Ben Gurion" koji može da bude u dometu palestinskih raketa u Pojasu Gaze, a organizacija Hamas koja dominira tom enklavom objavila je da su izraelske snage ubile jednog od njenih komandanata tako što su ušle civilnim vozilom u Pojas Gaze.

AP navodi da je Hamas iznio detalje o iznenadnom nasilju koje je izbilo između Izraela i Hamasovih boraca u Pojasu Gaze baš u trenutku kada je djelovalo da dvije strane smanjuju sukobe koje su vodili mjesecima.

 

(Novi.ba/Agencije)

 

Novo