Imate GRLOBOLJU? Riješite to bez posjete ljekaru, EVO I KAKO

Zdrav život
Imate GRLOBOLJU? Riješite to bez posjete ljekaru, EVO I KAKO
.

Sezona ispred nas donosi nam mnoge viruse, već od rane jeseni ljudi se žale na curenje nosa, grlobolje, glavobolje,...

Kao najčešća pojava je upala grla, a kako da se riješite grlobolje evo par savjeta

Inhaliranje

Zakuhajte tri šoljice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tečnost u veću zdjelu ili posudu za inhlairanje.Uzmite čisti peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni ručnikom, nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta.Grlobolja će tako biti ublažena zbog čega ćete lakše zaspati.

Topli oblog

Napravite čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć uronite u njega čisti peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscijedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.

Grkljanje

Napravite fiziološku otopinu od 250 ml vode i čajne kašika soli. Mješavinu stavite na ringlu i prokuhajte. Uzmite veći gutljaj tekućine, zabacite glavu i grkljajte. Tekućinu nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite.Ponovljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grkljanje fiziološkom otopinom smanjit će simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma.

Mliječni napitak s cimetom

Pomiješajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašičice cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i miješajte. Maknite s vatre prije nego mlijeko zakipi i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.


Bakin recept protiv grlobolje

U 250 ml vode dodajte dvije kašike meda i dobro zagrijte (pazite da ne povri). Maknite s vatre i iscijedite otprilike dvije kašike soka svježeg limuna. Za jači ukus možete dodati i kašiku smeđeg šećera. 

Novo