IMTEC d.o.o. postao ovlašteni zastupnik Kitronik, TTS Group i Makeblok digitalnih setova namijenjenih STEM edukaciji mladih

Tech
IMTEC d.o.o. postao ovlašteni zastupnik Kitronik, TTS Group i Makeblok digitalnih setova namijenjenih STEM edukaciji mladih
.

Lider u prodaji rješenja za digitalno obrazovanje IMTEC d.o.o. je postao ovlašteni zastupnik Kitronik, TTS Group i Makeblok asortimana za Bosnu i Hercegovinu, te je  uspješno relizirao projekat nabavke i isporuke tzv. početničkih setova za izumitelje  u osnovnim školama na području Općine Centar. Općina Centar je prepoznala važnost digitalizacije obrazovnog procesa, te je sprovela postupak nabavke 400 komada BBC micro:bit setova, internacionalno zastupljenog i kvalitetom odlikovanog britanskog brenda. 

U kabinetu informatike Osnovne škole „Nafija Sarajlić“, u ponedjeljak, 24. septembra 2018. godine održana je prezentacija Micro:bit uređaja u prisustvu direktora škola, nastavnika te načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića. 

„Ovo je jedan od pozitivnih primjera kako da našu djecu uključimo u savremene tokove informatizacije. Drago mi je da mi kao lokalna zajednica aktivno učestvujemo u tome, a sa ovakvim aktivnostima ćemo nastaviti i dalje. Sada su na potezu nastavnici informatike da znanja i vještine prenesu na učenike. Mladi trebaju razvijati informatičke kompetencije, jer je IT sektor izuzetno tražen na globalnom tržištu. S obzirom da u Bosni i Hercegovini zanimanja u okviru IT sektora spadaju među deficitarne profesije, a trend potražnje za ovim kadrovima kontinuirano raste, Općina Centar finansira i prekvalifikaciju i edukaciju nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove iz oblasti primjene informacionih tehnologija“, pojasnio je Ajnadžić.

Micro:bit je mikroračunar veličine 20 cm. čija je osnovna namjena korištenje u nastavi osnovnih škola s namjerom uvođenja učenika u svijet STEM područja i programiranja. Pojam STEM je skraćenica od „science, technology, engineering i mathematics“ i važan je za uspjeh učenika u svim oblastima. Sticanje STEM vještina je postalo sastavni dio obrazovanja u svakoj oblasti, a razvija kod čovjeka ono što je uvijek bilo važno: inovativnost, saradnju, kreativnost i kritičko mišljenje. 

Posebno je dizajniran za djecu jer svojom prednjom stranom podsjeća na lice (tipke su kao oči, ekran kao nos, a fizički spojevi izvoda su poput zuba). Micro:bit može prikazati tekst, brojke, sličice i animacije na ekranu, mjeriti temperaturu te odrediti strane svijeta. Sadrži senzor za pokret i svjetlo, 25 crvenih lampica i dvije tipke za programiranje, a može se spojiti sa drugim uređajima i senzorima te s njima komunicirati putem radio veze ili bluetooth tehnologije. Jednostavno može postati uređaj za glasanje, učešće u kvizu, pedometar, termometar, kalkulator, igraća kockica, kompas...Ukupno 10 vježbi se može uraditi. Uz sve potrebne komponente i jednostavan priručnik nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo ili znanje iz programiranja da bi se krenulo u rad. Cilj izrade ovih uređaja i jeste podsticanje mladih da koriste nove tehnologije na zabavan način.

IMTEC d.o.o. je domaća IT kompanija fokusirana da pruži vrhunsku uslugu svojim klijentima. Našim klijentima dajemo punu sigurnost da će imati  kvalitetnog partnera i  najbolja tehnološka rješenja u skladu sa njihovima potrebama.

Imtec d.o.o. razvija i prodaje veliki broj složenih IT rješenja, koja sadrže hardver, softver i našu uslugu za poslovne korisnike na području čitave BiH. Naš lanac specijaliziranih trgovina IT opreme na području cijele  BiH svakodnevno opskrbljuje desetine hiljada klijenata personalnim računarima i periferijom, pametnim uređajima, potrošnim materijalima te technology dodacima. Našu digitalnu platforma za on – line prodaju technology opreme www.imtec.ba mjesečno posjeti više od 100 000 kupaca.

Uposlenici Imteca uvjereni su da tehnologija ima svrhu, samo ako unaprijeđuje kvalitet života ljudi. U skladu sa tim  isporučujemo samo onu tehnologiju koja će sve nas učiniti boljim. 
IMTEC – tehnologija za ljude koji žele biti bolji.

Novo