Čudotvorne tikvice: Snižavaju holesterol i poboljšavaju probavni sistem!
Kora tikvice, baš poput njenog mesa i sjemenki sadrži brojne hranjive sastojke. One posjeduje brojna blagotvorna svojstva za zdravlje kao i za ljepotu kože.
Tikvice protiv holesterola i za zaštitu srca
Magnezijum i kalijum mogu normalizovati krvni pritisak. Oni se nalaze u tikvicama. Hranjive materije koje se nalaze u tikvicama dobre su za srce. Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se njihovim unošenjem u organizam jetra podstiče na trošenje holesterola, uslijed čega se njegov ukupan nivo smanjuje.
Tikvice za pravilan rad crijeva
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje crijeva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama crijeva od jedinjenja koji su potencijalno kancerogeni.
Tikvice za lijepu i zdravu kožu
Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospješuju san. Ulje dobijeno iz sjemenki tikvice sadrži mnoge vitamine i minerale, više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogato je i omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama, koje su zaslužne za lijep izgled kože, energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i bolju funkciju mozga. Još jedno od ljekovitih svojstava ulja tikvice je da liječi rane, opekotine i ispucalu kožu.