NUTRICIONISTA OTKRIO KOLIKO JAJA DNEVNO SMIJEMO POJESTI: Koliko su zdrava i sa čim ih nikako ne bi trebalo miješati!

Zdrav život
NUTRICIONISTA OTKRIO KOLIKO JAJA DNEVNO SMIJEMO POJESTI: Koliko su zdrava i sa čim ih nikako ne bi trebalo miješati!
.

Jaja su veoma korisna u ljudskoj ishrani i predstavljaju bogat izvor proteina, vitamina i minerala, ali ipak ne spadaju u hranu koja se brzo vari. Za jedno jaje potrebno je čak od dva do četiri sata.

Prema riječima nutricioniste Milke Raičević, za zdrave osobe je prihvatljivo do tri jaja dnevno, naravno ne svaki dan, i pritom treba paziti na ukupan unos holesterola iz različitih izvora.

- Jaja treba kombinovati sa povrćem, semenkama, maslinovim uljem, a nikako sa mesom. Oni koji imaju problema sa žuči ne bi trebalo uopšte da konzumiraju žumanca. U salatama sa jajima ne treba dodavati majonez. Najbolje da takve salate budu što manje kalorične, sa što više povrća. Bilo bi dobro da se po neko jaje u salati zameni či semenkama. Jedna kašičica ovih sjemenki natopljeno u vodi da želatinira zamijenjuje jedno jaje u salatama ili prelivima, a daje lijep, pikantan ukus. Pri tom su ove sjemenke pune C vitamina, vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa, proteina, kalcijuma – nabraja nutricionista za magazin "Žena.blic".

Jaja su puna holina, B vitamina koji je potreban bebama u razvoju, a naročito u razvoju mozga. Kolin kod beba smanjuje rizik od mentalnih poremećaja i zato je preporuka da se jaja redovno nađu na meniju trudnica.

Jaja za doručak pomažu da tokom dana manje osjećate glad. Visok nivo proteina u njima pomaže u stvaranju osjećaja sitosti, koji može da potraje i cijeli dan. Pokušavate li da izgubite koji kilogram, a ne možete da preskačete večeru, tokom dana pojedite jaje. Uvečer nećete biti toliko gladni.

Jaje je namirnica kod koje se mora paziti na kvalitet i svežinu zbog opasnosti od infekcije salmonelom. Da li je nekuhano jaje svježe možete testirati tako što ga stavite u hladnu vodu.

Svježe jaje će se spustiti na dno posude sa vodom i tu ostati, dok će se starije jaje odvojiti od dna i ići prema površini. Ukoliko jaje pliva na površini ili kada njegova tupa strana izlazi iz vode, jaje je pokvareno.

Plavo-zelena boja na granici između bjelanca i žumanca kuvanog jaja je samo znak da se jaje dugo kuhalo, a ne da je pokvareno, pa takvo jaje slobodno možete da jedete.

ZAŠTO ŠTUCAMO I KAKO TO MOŽEMO SPRIJEČITI: Zna biti vrlo naporno, ali i pokazatelj BOLESTI!

Novo