Kako smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja? Vrlo lako!
Rezultati istraživanja britanskih naučnika pokazali su da bi konzumiranje čokolade moglo biti povezano s manjim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Anadolu Agency (AA).
U ovoj studiji britanski naučnici su pratili desetak godina skupinu od 25.000 muškaraca i žena u Norfolku u Engleskoj pritom prateći odnos unesenih količina čokolade i njihovo kardiovaskularno stanje, odnosno postotak kolesterola, srčani udar, moždani udar i druge pokazatelje.
Rezulati istraživanja su pokazali da osobe koje su konzumirale više čokolade prosječno manje pate od kardiovaskularnih bolesti.
"Prema toj studiji, unos čokolade do 100 grama dnevno povezan je s manjim rizikom koronarne bolesti i moždanog udara", navode autori u članku objavljenom u britanskom naučnom časopisu "Heart".
Autori, ipak, navode da čokoladu najviše jede mlađa populacija, a ona je vitkija, boljeg zdravstvenog stanja i više se bavi sportom. Stoga je moguće da životni stil više nego čokolada utječe na manje kardiovaskularnih bolesti.
"Uprkos svemu, prikupljeni rezultati u ovoj studiji govore da bi značajno konzumiranje čokolade moglo biti povezano s manjim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti", zaključili su britanski naučnici.