Iz Bugojna ženama poruka: 'Pregledaj se na vrijeme i ostani zdrava'

Bosna i Hercegovina
Iz Bugojna ženama poruka: 'Pregledaj se na vrijeme i ostani zdrava'
.

Akciju pod nazivom "Prevencija je tvoje najjače oružje-pregledaj sa na vrijeme i ostani zdrava“, organizirale su u Bugojnu, u sklopu obilježavanja Dana roza vrpce, članice Udruženja oboljelih i liječenih od karcinoma dojke "Donna“.  

Namjera im je bila, kako kažu, potaknuti žene na redovne samopreglede i kontrolne preglede, koji su od ogromnog značaja za rano otkrivanje i tretiranje bolesti.

Kako je istakla predsjednica tog udruženja Nihada Hadžić, sve aktivnosti provedene u oktobru koji se obilježava kao Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, bile su usmjerene upravo ka podizanju svijesti žena o potrebi otkrivanja bolesti u ranom stadiju.

- Više od tristo žena iz Bugojna sudjelovalo je u nedavnoj 'Trci/Šetnji za život' u Sarajevu. Prvog oktobra osvijetlili smo Mješovitu srednju školu u pink boju. Također, dr. Nedžad Jusić održao je, istim povodom, prigodno predavanje - naglasila je.

Dodaje kako je roza vrpca simbol borbe protiv raka dojke, te da su današnjom akcijom okončane sve aktivnosti koje je Udruženje "Donna" planiralo provesti u ovom mjesecu.

- Željela bih poručiti svim ženama, bez obzira jesu li bolesne ili ne, da je prevencija njihovo najjače oružje. Neka odu, pregledaju se, čuvaju svoje zdravlje - kazala je Nihada Hadžić.

Podršku akciji "Prevencija je tvoje najjače oružje–pregledaj sa na vrijeme i ostani zdrava“, u kojoj su građanima dijeljene roza vrpce i drugi promotivni materijal, pružili su članovi Udruženja roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima s posebnim potrebama "Leptir“.

Defileom kroz grad i podjelom prigodnih letaka i rozih balona, Dan roza vrpce obilježili su i učenici Mješovite srednje škole, a u tome su im se pridružili učenici Srednje stručne škole iz Bugojna. 

Novo