STRUČNJAK ZA SIGURNOST HRANE IZNIO STRAŠNE PODATKE: Ovih sedam namirnica ni za živu glavu ne kupujte u supermarketima
Bill Marler stručnjak je za sigurnost hrane.
On je za Bussines Insider nabrojao prehrambene proizvode koji su najviše podložni zarazana i kvarenju.
1. Unaprijed rezano voće i povrće
Rezanje i pakiranje je “savršen način za multipliciranje kukaca”, kaže Marler. Što više ljudi dira hranu prije vas, veća je mogućnost zaraze.
2. Kišnica i voda iz rijeka i jezera
-Sve ono od čega se možete razboljeti nalazi se u nefiltriranoj vodi – tvrdi Marler. Nepročišćena voda gotovo uvijek sadrži životinjske fekalije od kojih vrlo lako možete zaraditi probavne smetnje, ali i opasnije bolesti. Takva voda širi Escherichiju Coli i hepatitis A, koje mogu imati i smrtonosne posljedice.
3. Klice
Iako su navodno jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prijenosnici salmonele i E. Coli.
- Ja ih uopće ne konzumiram – konstatirao je stručnjak za sigurnost hrane.
4. Neobrađeno brašno
Većina ljudi smatra da je obično brašno bezopasno, ali zapravo je veliki prijenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzorkovalo je infekciju E. Coli u 24 američke države. Marler kaže da većina ljudi smatra kako je najveći problem u sirovom tijestu neobrađeno jaje, ali zapravo je i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti, sirovo brašno može vas zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.
5. Sirovo meso
Marler tvrdi kako se meso treba termički obraditi na temperaturi većoj od 160 stupnjeva kako bi se ubile sve bakterije.
6. Sirova jaja
Prijašnje epidemije salmonele su nas uglavnom naučile da se jaja uvijek moraju obraditi pa tek onda konzumirati. Isto preporučuje i Marler.
7. Nepasterizirano mlijeko i sok
Slično kao s promoviranjem konzumiranja vode iz jezera ili kišnica, u zadnje vrijeme se ljudima savjetuje da piju što više nepasteriziranih pića jer tako navodno u organizam unose više nutritivnih vrijednosti.
- Nema nikakvog smisla piti piće koje u sebi može imati bakterije, viruse i parazite, ako se to sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije – tvrdi Marler.