Gvatemalske vlasti vraćaju dvije hiljade migranata u Honduras

Svijet
Gvatemalske vlasti vraćaju dvije hiljade migranata u Honduras
.

Oko dvije tisuće migranata iz Hondurasa, sudionika karavane stanovnika Srednje Amerike koja se uputila prema Sjedinjenim Državama, danas je uz pomoć vlasti krenulo nazad u svoje države, objavio je predsjednik Gvatemale Jimmy Morales. Još 500 ih se prevozi u domovine autobusima, rekao je danas Morales novinarima nakon susreta s kolegom iz Hondurasa Juanom Orlandom Hernandezom na kojem su raspravljali o strategiji "sigurnog" povratka migranata. 

Tisuće migranata koji bježe od nasilja i siromaštva okupili su se prošli tjedan na granici između Meksika i Gvatemale, a američki predsjednik Donald Trump im je dao do znanja da im neće biti dopušten ulazak u SAD.  Trump je zaprijetio i ukidanjem financijske pomoći Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ako ne zaustave migrante na putu prema sjeveru, javlja Hina.

Morales procjenjuje da je na teritoriju Gvatemale između 5 i 5,4 tisuće migranata iz Hondurasa i drugih država, od kojih se 2 tisuće vratilo. Otkrio je da su on i Hernandez o situaciji raspravljali i s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom. Jedan migrant je poginuo nakon što je ispao s vozila u gradu Tecunu Umanu, dodao je Morales. 

Karavana migranata krenula je prije tjedan dana iz grada San Pedro Sula u Hondurasu, jednoj od najnasilnijih država u Srednjoj Americi. Na putu im se pridružilo još ljudi. Većina je nakon 600 kilometara dugog puta stigla na granicu u petak. Tisuće ljudi kampirale su na mostu preko rijeke Suchiate koja razdvaja Meksiko od Gvatemale. 

Mnogi migranti su jučer još uvijek čekali službeno dopuštenje za ulazak u Meksiko, a ministar unutarnjih poslova te države rekao je kako je azil zatražilo 640 ljudi. Njima je omogućen ulazak u državu. 

Drugi su pokušali prijeći rijeku na improviziranim splavima napravljenima od automobilskih guma, otkrila je lokalna gradonačelnica Sonia Eloina Hernandez Aguilar. Meksičko ministarstvo vanjskih poslova jučer je najavilo da planira vratiti oko 900 migranata u njihove države. 

Novo