POSTAVILA DODIKU PITANJE KOJE NIKAKO NIJE SMJELA: U trenu je preblijedio, PA SE POKUŠAO IZVUĆI! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
POSTAVILA DODIKU PITANJE KOJE NIKAKO NIJE SMJELA: U trenu je preblijedio, PA SE POKUŠAO IZVUĆI! (VIDEO)
.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je gostovao u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

OBJAVLJENI DOKAZI DA JE DODIK VARAO, BANJALUKA NA NOGAMA: Pogledajte ovu sliku i sve će vam biti jasno! (FOTO)​

Dodik je kazao kako će njegova platforma za djelovanje biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum, ali i da u budućnosti želi da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju dobru saradnju.

"Moja politika je mir, da se odluke uzmu u okviru organa, a ne visoki predstavnik, da se američki i britanski ambasador ne miješaju u mikroupravljanje", ističe Dodik.

Dodik ne isključuje mogućnost da RS bude nezavisna kao, kako kaže, posljedica neuspjeha ustavne BiH. 

Govoreći o najavama da će u zgradu Predsjedništva BiH donijeti zastavu Republike Srpske, Dodik napominje da on dolazi iz RS te da je zato sasvim logično da donosi politiku iz tog entiteta.

Prema njegovim riječima, BiH je složena zemlja i nema svoj identitet bez sastavnica - dva entiteta i tri naroda. "Ne vidim zašto zastava treba nekog da uznemiri", kaže Dodik. Iz opozicije kao i brojni mediji ranije su istakli da su Dodikove najave o zastavi RS-a u Predsjedništvu BiH nejasne, obzirom da ta zastava u gradi Predsjedništva stoji već više od dvije decenije.

Također, kritikovana je i njegova teorija da je BiH nastala u Dejtonu 1995. godine sastavljanjem dva entiteta.

Dodik za sebe kaže da nije bosanskohercegovački unitarista te da neće dozvoliti majorizaciju bilo koga.

"Uvjeren sam da smo, pri procesu majorizacije, blizu oružanog konflikta", napominje Dodik. S druge strane, u bh. entitetu Republika Srpska na čijem čelu je on i njegovo SNSD zabranjuje se izučavanje bosanskog jezika, dok su prava povratnika Bošnjaka i Hrvata na vrlo niskim granama, piše "Patria".

U jednom trenutku voditeljica je rekla kako je on u prethodnom mandatu optuživao one iz RS koji su bili u vlasti sa SDA na državnom nivou, a pogledajte kako se Milorad Dodik pokušao izvući.

 

Dodik najavio postavljanje Kusturice za savjetnika u Predsjedništvu BiH

 

Novo