BALKANSKI APSURD Traži kuhare i nudi im 1.000 eura, a na Birou rada mu se smiju
Vlasnik jedne poznate zadarske konobe svakoga ljeta ima isti problem. Treba mu pet kuhara u sezoni, a ne može naći ni jednog iako je startna plata kod njega hiljadu eura.
Iako je Zadar proklamirani turistički grad, iako u gradu postoji Turističko-ugostiteljska škola koja svake godine “proizvede” od 20 do 30 kuhara – niko ne želi raditi kao kuhar, pa čak ni oni koji su se za to školovali.
“Uvijek je problem naći kuhara, to je stalno tako, nije to ništa novo. Ja sam se nekako pokrpao, ali nije lako naći kuhare jer mladi ljudi ne žele raditi iako je to dobro plaćen posao. Ali to je težak posao, odnosno zanimanje u kojem se mora raditi, nema šetanja po gradu. Mladi ljudi danas ne žele raditi, svi bi željeli biti ekonomisti, direktori, pravnici”, kaže za zadarski.hr vlasnik poznate zadarske konobe Karlo Mihić.
“Nazovete li Zavod za zapošljavanje i tražite radnu snagu za rad u ugostiteljstvu, puknu od smijeha. Kažu, konobara i kuhara nema, ali ako želite četiri-pet hiljada ekonomista, to može. Naša djeca zaziru od stručnih zanimanja tipa kuhar, konobar, takva nam je situacija. To jesu dobro plaćena zanimanja, ali treba raditi. Svi bi šetali po gradu, pili kaficu, radije se zaposlili u Općini za 1.600 kuna nego kod privatnika za 5.000 kuna”, kaže Karlo Mihić.
Iako u stručnoj školi završe za kuhara, većina mladih ne želi to raditi jer misle da su to poslovi za “tukce”, pa radije traže nešto drugo. Zbog toga su se u srednjoj školi za zanimanja kuhar i konobar upisivala uglavnom djeca koja su imala lošije ocjene u osnovnoj školi.
“Ispada da je to "škovacinsko" zanimanje koje upisuju oni koji ne mogu upasti u gimnaziju ili neke druge škole. Ima puno momaka i djevojaka koji to završe, ali kad dođu u kuhinju, vidite da ih to uopće ne zanima i da zapravo ništa ne znaju, kaže zadarski ugostitelj.
Predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru Irena Dragić potpuno se slaže s Mihićem.
“Nemamo dovoljno kuhara, to je tačno, jer je dugi niz godina obrazovanje kuhara u našem društvu na neki način bilo poprilično ponižavajuće. Čak roditelji nisu dopuštali djeci koja su pokazivala interes za to da se upisuju u te škole, iako su ta zanimanja u našim krajevima bila vrlo tražena i dobro plaćena. U današnje vrijeme svi kuhari koji imaju određena znanja, vještine i iskustvo bez ikakvog problema nalaze posao i biraju gdje će raditi”, kaže Dragić, ističući da je zadnjih godina koji zaista žele upisati školu za kuhara.