Uradite OVO i vaše će posuđe trajati duplo duže: Ove trikove mora znati svaka domaćica!

Sve za dom
Uradite OVO i vaše će posuđe trajati duplo duže: Ove trikove mora znati svaka domaćica!
.

Posuđe, lonci, tanjuri, daske za rezanje i drugo posuđe koje imamo u našim kuhinjama zahtijeva određenu količinu brige za koju svi ne znaju. Ako želite smanjiti količinu novca koju trošite na posuđe, pogledajte ove korisne savjete.

Ovo su greške koje rade mnogi od nas.

1. Kontrast temperature

Razloga za pucanje staklenog poklopca kao na fotografiji može biti više. Moguće je da je ručka previše pričvršćena ili je na njemu bilo pukotina koje su nevidljive oku. Međutim, postoji jedna stvar koju mnogi rade, a ona zapravo uzrokuje ovakvo pucanje.

Naime, ako operete poklopac s hladnom vodom, a zatim poklopite s njim vruću tavu, velika je mogućnost da će vam se ovo desiti.

Uobičajeno, posude (i poklopci) ne reagiraju dobro na jake promjene temperature.

2. Jaka vatra

Posljedica pregrijavanja zavisi od vrste materijala:

-Na nehrđajućem čeliku će se pojaviti "dugine" mrlje, ali će i dalje biti učinkovit.

- 'Neljepljivo' posuđe se nakon toga se ne može koristiti jer će se komadi premaza skinuti.

3. Loša upotreba posuđa

Improvizirati u kuhinji je super, ali ne i sa svim vrstama posuđa. Postoje pravila koja se ne bi trebala kršiti:

-Kuhinjski nož se ne može koristiti kao otvarač;

-Plastične zdjele se koriste samo za pohranu hrane i mnoge se deformiraju u mikrovalnoj pećnici;

-I možete vidjeti zašto daske za rezanje ne bi trebale biti korištene kao poklopci na fotografiji iznad.

 OPREZ! Ovo su neke od NAJOPASNIJIH STVARI u vašoj kuhinji, a niste toga ni svjesni!

4. Daska za rezanje kamena nije dobra za oštre noževe.

5. Spremanje i sušenje posuđa zajedno.

Sušenje suđa na način na koji vidite na slici iznad nije dobra ideja. Drvene daske za rezanje ne mogu se dobro sušiti ako su u kontaktu sa svime što je mokro. Isto tako, kada pokušavate pronaći ono što vam je potrebno u takvoj "čistoj" hrpi, možete jednostavno ispustiti tanjur i slomiti ga.

6. Loš miris

1. Posuđe ima loš miris ako nema svježeg zraka.  Ne sušite posuđe na ručnicima.

2. Često mijenjajte spužve i krpe.

3. Nemojte ostavljati hranu u posuđu predugo. Ako to učinite, materijal može apsorbirati miris i nećete ga moći riješiti.

7. Priprema jela u posuđu od lijevanog željeza

Ne ostavljajte predmete od lijevanog željeza u vodi dugo i budite oprezni da ih ne perete previše snažno jer se hrđa može ukloniti bez oštećenja zaštitnog sloja.

8. Drvene daske za rezanje

Ostavljanje drvene ploče za rezanje u vodi dugo vremena uzrokuje mrlje, pukotine i širenje klica.

9. Zaboravite kiseline

Voda + ocat = otopina za uklanjanje kamenca. Zapravo, je toliko učinkovito da može oštetiti caklinu ako ga ostavite predugo u posudi. Rezultat možete vidjeti na gore navedenoj fotografiji.

10. Odakle dolaze ogrebotine

Evo nekoliko stvari koje mogu ogrebati površinu koja posuđa:

-Male kosti.

-Spatule i žlice slabe kvalitete.

-Ostale slučajne stvari u spužvi. Na primjer, ostaci kafe se mogu "sakriti" u spužvi i oštetiti površinu vaših posuda.

Hidrogen skorto ima svaka kuće jer je dobar za dezinfekciju rana, ali malo ko zna koliko može biti koristan u održavanju kuće, a prejeftin je i košta samo jednu marku.

Troprocentni hidrogen-peroksid odličan je za čišćenje svih radnih površina u kuhinji jer ubija bakterije, a nije štetan po zdravlje.

Spužve i krpe potopite u hidrogen ili ih samo poprskajte njime. Njime možete da dezinfikujete i unutrašnjost frižidera, dovoljno je da prebrišete sve police na kojima držite hranu.

Hidrogen-peroksidom održavajte i dasku za sjeckanje. Nakon upotrebe je sperite i poprskajte hidrogenom.

On je dobar i za povremeno pranje mašine za sudove: Nekoliko decilitara hidrogen-peroksida stavite uz deterdžent i znaćete da je ona čista i bezbjedna za korišćenje.

Svi koji vide OVU SLIKU ne mogu doći sebi: Vidite li u čemu je FAZON?! (FOTO)

Novo