KISELI KUPUS IZ TEGLE: Za 5 dana je gotov i savršen
Nema više dugog čekanja, ovaj kupus gotov je za 5 dana.
Sastojci:
kupus, mrkva, so, celer, malo vode. Količina sastojaka zavisi od toga koliko tegli želite da napunite, a tegle treba da budu što veće.
Priprema:
Prvo očistiti kupus i to na sljedeći način: svakoj glavici kupusa otkinuti gornja dva reda listova, dobro ih oprati i staviti cijele na dno tegli. Ostali kupus isijeći i pomiješati sa narendanim mrkvama i nasjeckanim strukovima celera.
Kupus prekriti solju i pritisnuti u tegli do vrha. Postaviti po jedna kamen za pritisak u tegle i zaliti blago posoljenom mlakom vodom, koja treba da prekriva kupus u visini jednog prsta.
Staviti tegle u kuhinju na toplo, a grla pokriti dvostruko savijenom gazom i gumicom. Nakon 4-5 dana kiseli kupus je spreman za konzumiranje.