BUDITE OPREZNI: Ove tri stvari otkrivaju koje jaje je od BOLESNE KOKOŠKE, a koje je ZDRAVO

Sve za dom
BUDITE OPREZNI: Ove tri stvari otkrivaju koje jaje je od BOLESNE KOKOŠKE, a koje je ZDRAVO
.

Nemamo svi tu privilegiju da od bake sa sela dobijemo svježa, domaća jaja. 

Stoga smo primorani da ih nabavljamo u marketima ili na pijaci. 

SVAKI DAN JEDITE DVA JAJA: Evo šta će se dogoditi u vašem tijelu

Jako je važno da naučite razlikovati zdrava i dobra jaja od onih drugih. 

Vodite se ovim pravilima.

Boja žumanca

Ako iz prve niste uspjeli da pogodite koje jaje na slici iznad je najzdravije, donosimo vam pravi odgovor. Jaje sa tamno narandžastom bojom je najbolje i potiče od zdrave kokoške. Ono sa žutim žumancetom je kupljeno u velikom supermarketu i dobija se od kokoške koja raste u fabrici, bez sunčeve svjetlosti, ni prozora.

Jaje sa svijetlo narandžastim žumancetom je kupljeno na pijaci i potiče iz velikih domaćinstava gdje uslovi nisu toliko strašni kao kod onih iz velikih fabrika.

Osnovno pravilo je - što više pilića farma proizvodi, to je niži kvalitet jaja i mesa. Žumance je tamnije boje ukoliko kokoška jede više proteina, a svetlije ako se hrani samo kukuruzom.

Koliko dugo treba kuhati jaja?

- Ukoliko namjeravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u certifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrednost je veća - ističe nutricionista Milka Raičević, a osim boje žumanceta ocjenjuju se još neke karakteristike jajeta. 

Debljina žumanceta

Što deblje, to bolje! Zdravija jaja teže da budu deblja i punija hranjivih sastojaka. 

Debljina ljuske

Teško je ocijeniti ljusku samo na osnovu pogleda! Trebalo bi razmotriti izgled ljuske i utvrditi njene karakteristike. Zdravije jaje imaće jaču i deblju ljusku. A ako nekad nemate ni vremena da ustanovite debljinu ljuske, sasvim su za testiranje dovoljne prethodne dvije stavke.

Novo