OTKRIVENA TAJNA: Kora vam se više nikada neće ZALIJEPITI ZA TEPSIJU uz ovaj 'mali' trik ISKUSNIH DOMAĆICA!

Praktična žena
OTKRIVENA TAJNA: Kora vam se više nikada neće ZALIJEPITI ZA TEPSIJU uz ovaj 'mali' trik ISKUSNIH DOMAĆICA!
.

Baš ste sve lijepo spremili za kolač, i onda scena od koje svi strepe. Baš kad ste fino ispekli koru shvatili ste da je ona zalijepljena za pleh, i sav vaš trud je uništen.

Naravno uvijek je opcija da upotrebite pek papir koji je i najbolje rješenje, ali problem nastaje kada trebamo koristiti okrugle kalupe i tepsije, pa sječenje prave veličine predstavka pravi pothvat koji nam oduzima previše vremena.

Uz ovaj mali recept iskusnih domaćica to van više neće biti problem, jer uz domaći premaz za tepsije kora se više nikada neće zalijepiti, a potrebno vam je samo nekoliko sekundi da njime premažete sud.

Sastojci za premaz:

-pola šolje biljne masnoće,

-pola šolje biljnog ulja,

-pola šolje brašna.

Priprema:

Umiješajte sve sastojke dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Dobiveni premaz prebacite u teglu s poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Za premazivanje tepsija ili plehova koristite četku.

Još jedan koristan trik za uspješan kolač jeste da znate koliko su stara jaja koja koristite.

Kada kupujete jaja veoma se je teško osloniti na rok tranja, a kad domaćih takvo što uopšte ne znamo.

Zbog toga je važno da znate ovaj trik pomoću kojeg vrlo precizno moćete odrediti starost jaja.

Možda ste već čuli da “svježe jaje potone, a staro ispliva” ali u svakom slučaju, ovim jednostavnim trikom možete tačno odrediti koliko je jaje staro.

TAKO JEDNOSTAVNO! TREBA VAM KOMAD HLJEBA, PAR JAJA I MALO MLJEVENOG MESA: Ovako napravite najukusnija škotska jaja

Na ovoj slici pogledajte preciznu starost na osnovu položaja u vodi:

Koliko dugo treba kuhati jaja?

Novo