SLJEDEĆE SEDMICE NAM STIŽE TOPLOTNI TALAS: Kuhat ćemo se od vrućine, ALI TO NIJE ONO NAJGORE ŠTO DOLAZI!

Aktuelno
SLJEDEĆE SEDMICE NAM STIŽE TOPLOTNI TALAS: Kuhat ćemo se od vrućine, ALI TO NIJE ONO NAJGORE ŠTO DOLAZI!
.

Portal Severe Weather Europe objavio se srednjoročne prognoze na kojima je prikazano kako u Evropu stiže novi toplotni talas.

VREMENSKA PROGNOZA: Danas u BiH pretežno oblačno vrijeme​

Prema prognozi, temperature sredinom i krajem septembra u centralnoj, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi biće za osam do 10 stepeni više od uobičajenih za taj period.

"Takva anomalija visokih temperatura znači da bi maksimalne dnevne temperature mogle biti do 30 stepeni Celzijusa na dalekom sjeveru kao što su sjeverna Njemačka i dijelovi Beneluksa. Niže na jugu, u Francuskoj, Italiji i Panonskoj niziji, uključujući delove Mađarske, Hrvatske i Srbije, temperature bi mogle da idu i iznad 30 stepeni", piše u tekstu.

Navodi se i kako će vrhunac toplotnog talasa biti sredinom naredne sedmice.

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. 

Temperature zraka u 14 sati (°C): Ivan Sedlo 22; Sarajevo 24; Srebrenica 25; Bihać, Bugojno, Jajce, Livno, Sanski Most 26; Banja Luka, Prijedor 27; Trebinje, Tuzla, Zvornik, Doboj 28; Brčko, Gradačac 29; Stolac 30; Mostar, Bijeljina 31;

Sutra će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u Krajini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne, kao i ponegdje na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab do umjeren jugozapadni. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 18 do 22, a dnevne od 25 do 31 °C. 

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura oko 12, a dnevna oko 26 °C.

U petak (14.09.) i za dane vikenda (15 i 16.09.) u Bosni su mogući su kratkotajni lokalni pljuskovi i grmaljavina. Temperature zraka bez značajnijih promjena. Jutarnje temperature u Bosni od 10 °C do 15°C, a u Hercegovini do 20 °C. Najviše dnevne temperature između 26°C i 31°C.

U periodu od 17. septembra, prema raspoloživim modelima nastavit će se razdoblje stabilnih vremenskih prilika na području Bosne i Hercegovine. Očekuje se sunčano i djelimično oblačno vrijeme i nadprosječno toplo. Maksimalne temperature u Bosni očekuju se iznad 25 °C, a u Hercegovini oko 30 °C. Izuzetak čine samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 16 °C. 

DRAMA, VELIKA STIJENA PALA U MORE DOK SU LJUDI PLIVALI: Ima povrijeđenih i nestalih! (FOTO)

 

Novo