Evo kako izbjeći trovanje hranom tokom ljetnih vrućina!
Trovanje hranom nastaje kad u organizam sa hranom unesemo i toksine (otrove) bakterija koje se u njoj nalaze. Bakterije u hranu mogu dospjeti spolja – tokom prerade, transporta ili pakovanja ili ako dođe do kvarenja namirnica usljed neodgovarajućeg čuvanja.
Trovanja hranom su češća tokom ljeta upravo zbog visokih temperatura. Ljeti, više se konzumira svježe voće i povrće, koje je rizično ako se ne čuva i ne pere kako treba.
Istraživanja su pokazala da se trovanje hranom može dogoditi i kod kuće.
U nastavku vam donosimo savjete kako da izbjegnete trovanje hranom:
1. Lisnato i zeljasto povrće
Lisnato povrće često je kontaminirano bakterijama i virusima zato što raste na tlu. Neke bakterije dio su prirodnog sastava zemlje.
Međutim, preko sirovog stajskog gnoja, kontakta sa životinjama i zagađenom vodom povrće se može zaraziti bakterijama koje su opasne po zdravlje čovjeka, poput salmonele ili E. Coli. Zbog toga lisnato povrće perite pod mlazom vode kako bi uklonili ostatke zemlje, nikako ga nemojte prati u zdjeli jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.
2. Jaja
Čest prijenosnik bakterije salmonele su jaja. Kako biste spriječili zarazu, kupujte jaja samo od provjerenih dobavljača. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima. Uvijek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toplini i suncu.
3. Crveno meso, perad i morski plodovi
Meso i morske plodove uvijek držite odvojene od ostatka namirnica. Ako ih odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi. Pustite namirnice da se odmrznu preko noći u frižideru, ili ih stavite u hladnu vodu. Temeljito kuhajte ili pecite meso i nemojte ga jesti sirovo.
4. Mliječni proizvodi
Obavezno ih držite u frižideru, pogotovo ako na tržnicama kupujete nepasterizirane proizvode poput svježeg kravljeg sira i vrhnje.
5. Ostali savjeti
– obavezno operite voće i povrće koje ima koru
– koristite različite daske za rezanje mesa i povrća
– sve namirnice perite odvojeno
– ako imate perilicu za suđe, minimalno jednom sedmično u nju ubacite kuhinjske spužve
– perite ruke prije, tokom i nakon pripreme jela, pogotovo ako spremate meso
– ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da sjede na površinama na kojima pripremate hranu.