Harmonija okusa: Sacher torta

Kuharica
Harmonija okusa: Sacher torta
Ovo je možda najpoznatija poslastica na svijetu.

Ovo je možda najpoznatija poslastica na svijetu. Ona je suvenir austrijske prijestolnice. Jednostavna je, neobična i savršenog okusa. 
 
Sastojci
Za biskvit:
75 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
145 g maslaca
6 jaja
150 g čokolade za kuhanje
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
150 g pšeničnog oštrog brašna 
1 žličica praška za pecivo 

Za premaz:
200 g džema marelica 

Za glazuru:
60 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje

Priprema
1. U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.

2.Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.

3.Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.

4.Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.

5. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.

6.Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.

7. Džem zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu džema prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.

8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.

9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.

Posluživanje
Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.

Savjet
Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.

Izvor: coolinarika.com

Novo